Русија више од других заслужује ЕКСПО

07-07-2013 02:52:57 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


До финалног гласања о кандидатури за организовање ЕКСПО-2020. месеци су избројани. Избори на којима преставници 166 држава треба да гласају за један од градова кандидата биће одржани овог новембра у Паризу.

Пошто је 12. јуна у Паризу из трке за право органиазције ЕКСПО испао тајландски град Ајутхаја, претендената је остало четири: Дубаи из Арапских Емирата, бразилски Сан-Паоло, турски Измир и руски Јекатеринбург.

Како је приметио за Глас Русије заменик генералног директора пријавног комитета Јекатеринбург 2020. Сергеј колушев, свака пријава има своје јаке стране, али Русија више од других заслужује Светску изложбу:

- Русија је учествовала у ЕКСПО од самог рађања ЕКСПО покрета. Што се тиче Јекатеринбурга, један од важних елемената је то што овај град у случају победе нуди врло велике могућности за међународну пословну срадњу. У Јекатеринбург ће бити инвестирана велика средства за развој инфраструктуре, хотелијерства, сајамске делатности, што ће створити врло снажан импулс за развој међународне сарадње.

Сваки од преосталих градова кандидата припремио се за финале и сваки има свој адут. До финалног гласања остало је нешто више од 4 месеца. И сваки од учесника се нада у победу. Ипак, неочекивано негативна рекација на пријаву Измира се појавиал у самом Измиру: планови за подизање зграда, објеката и бизнис-центара у оквиру ЕКСПО-2020. који су били најављени за време презентације овог града у Паризу, изазвали су оштру критику локалних архитеката. Измирско одељење коморе архитеката Турске је изјавило да видео и слике представљене у паризу противрече градском урбанистичком плану. Како је изјавио ових дана председник Измирског одељења коморе архитеката Турске Хасан Топал,

- Обично ЕКСПО пружа шансу градовима организаторима да добију нови подстицај за развој и да испоље креативност, зато смо категорично против одржавања ЕКСПО у Измирском кварталу Инџиралти, који је лагуна и заштићена природна зона првог реда. Изложбени комплекс треба да се изгради на површини која ће бити добијена сечом градске шуме, што противречи духу ЕКСПО, па и тематици коју је Измир изабрао за ЕКСПО – Здравље за све.

Ако ово мишљење добије подршку грађана, може врло озбиљно да утиче на шансе Измира пред гласање у Паризу.

Фаридун Осмонов,