Буди у тренду – говори руски!

07-07-2013 12:22:34 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Међу европском омладином расте интересовање за руски језик. Ово су потврдили учесници првог Међународног форума наставника руског језика Источне и Западне Европе који је одржан 29-30. јуна у главном граду Пољске, Варшави.

Одгонетнути тајанствену руску душу, прочитати у изворној варијанти Толстоја и Достојевског, слободно се изјшњавати на језику Пушкина. За савремене младе европљане то више није само себи сврха. Њих занимају конкретнији резултати. Коју корист ће им убудуће дати знање руског језика, да ли ће то им то помоћи да нађу посао, колико ће ова знања бити тражена.

Тако у Пољској у последње четири године бележи се ренесанса руског језика. Сада по читавој земљи руски учи скоро 300 хиљада људи. По популарности он зузима друго место после енглеског и већ је претекао немачки, француски и шпански. На 20 државних универзитета раде факултети руског језика. Предавач Варшавког унизверзитета Ана Джевињска истиче да постаје модерно знати руски.

- Било је време у Пољској када је руски био обавезан за све ученике. Затим су у Пољској одустали од учења руског. То је било крајем 80-их и почетком 90-их, када се и у Пољској и у Русији мењала власт. Многи Пољаци једноставно нису хтели да га уче. Зато што су са тим језиком имали лоше асоцијације. Млада генерација једноставно не памти то време када је руски био обавезан, када је био Совјетски Савез, за њих је Русија нешто интересантно, ново.

Знање руског језика отвара за европске студенте нове професионалне могућности, уверен је предавач из Аустрије Ерих Појнтнер. Он је рекао да аустријски ученици, бирајући други страни језик, све чешће уместо француског бирају руски. Што се тиче студената, само на Бечком универзитету сваке године почиње да учи руски око 120 људи.

- Последњих година се бележи раст. Код нас у земљи увек је било негде три и по хиљаде оних који уче руски у школама, у последње 3-5 године има их 5000. То је пре свега везано за то што све туристичке школе предају руски. Зато што много Руса долази у Аустрију на одмор, уз то има 1600 предузећа која сарађују са Русијом или имају представништва у Москви, Санкт-Петербругу или у Сибиру.

Наставник из ирског града Голвеј Људмила Снигирева је рекла да до 2004. руског уопште није било у школском програму. Данас оо 400 матураната бира га као обавезни испит. Катдера за руски појавила се на факултету за савремену историју Националног универзитета града Мејнута. Али интересовање за руски језик и културу толико је велико да се у Голвеју од 2006. године на факултету образовања за одрасле појавио курс руског језика и књижевности. Такође је отворена школа додатног образовања. Деца уче не само језик, већ и историју земље, историју музике и сликарства. Тако да се руски данас врло сигурно осећа на Смарагдном острву.

Предавачи су истакли још један важан детаљ, европљани су почели да прихватају руски као језик међунационалне комуникације. Јер руски није само Русија, већ и све земље ЗНД.

Светлана Калмикова,