Добављачи гаса против диктата потрошача

07-07-2013 12:13:11 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Произвођачи и потрошачи енергената морају да одустану од конфронтације и граде партнерске односе, - изјавио је председник Владимир Путин приликом одржаног у Москви другог самита Форума земаља-извозника гаса.

Кључни задатак тог форума - о томе је такође говорио шеф руске државе – била је разрада солидарног става по питању формирања цена гаса.

На самит у Русију су дошли представници 12 земаља, које сачињавају ту организацију. Међу високим гостима су били лидери Венесуеле, Боливије, Ирана, Либије и Ирака. С њима је руски председник Владимир Путин имао билатералне сусрете. Сам форум често називају Гасни ОПЕК: он уједињује лидере вађења и извоза природног гаса, под чијом контролом се налази више од 70 светских залиха гаса. ФЗИГ је основан 2001. године, те правно утврђен у децембру 2008. године у Москви, где су министри енергетике земаља-учесница усвојили статут организације и потписали међувладин споразум.

Један од циљева те организације је стварање стабилног тржишта и развој гасне гране. Међутим, управо је стабилна будућност гасног тржишта данас под знаком питања. Један од узрока је притисак од стране потрошача, о томе је говорио на самиту Владимир Путин.

- Расте притисак на земље-извознике. То је озбиљан изазов за све нас. Пре свега је реч о покушајима да диктирају своје услове испорука гаса, који се транспортује преко гасовода, о жељи да промене принципе испорука гаса на основи дугорочних уговора, одвајању уговорених цена од вредности нафте и нафтних деривата као тржишног индикатора цена.

За гасну грану, која тражи велика улагања у вези са дугачким инвестиционим циклусима, повезивање са ценама нафте и дугорочни уговори нису хир, већ неопходност.

Многи потрошачи гаса желе да промене формирање цена у корист такозваних спотовских цена, које могу да се битно мењају. Осим тога, неки покушавају да ревидирају већ постојеће уговоре, од чијег испуњавања зависе, с једне стране, стабилност испорука, с друге инвестициони планови добављача. Потрошаче је могуће схватити: данас је нафта скупа, зато се повезивање с њом гасних цена чини неуносним. Додуше, истичу експерти, када је нафта после кризе знатно појефтинила, против таквог модела формирања цена нико није био против. Шеф оделења аналитичких истраждивања компаније УНИВЕР Капитал Дмитриј Александров сматра да је упорство ЕУ повезано с кратковидошћу и жељом да добије скору вајду.

- То је чисто конјунктурно решење, јер они виде одређене перспективе повећања предлога природног гаса, те желе да добију ресурс по нижој цени. То је тржишна и апсолутно комерцијална идеологија.

Цене нису једини проблем. Званични представник Гаспрома Сергеј Купријанов је саопштио уочи самита да ће његова главна тема бити регулисање приступа тржишту. У последње време је тој компанији све теже да ради у Европи, где се доследно уводе правила игре, која крше интересе добављача. Например, захтев да се обезбеди приступ у своје гасоводе трећих лица. То је резултат усвојеног 2009. године Трећег енергетског пакета. Тај документ забрањује добављачима да истовремено поседују и транспортне мреже, и дистрибуцију. О проблемима, повезаним с тим документом, говори председник Владимир Путин.

- За нас је главно да се не би усвајале одлуке, које имају повратну снагу. Ми смо инвестирали у инфраструктуру, развијали гасоводни транспорт, улагали милијарде долара у те пројекте, и то на основи ондашњих правила. Затим се усваја Трећи енергетски пакет, који се шири на све, што је било учињено раније.

Тај услов је више пута био препрека за руски Гаспром и његове стране партнере. Коментар директора Института националне енергетике Сергеја Правосудова.

- Чувена прича с гасоводом ОПАЛ. Према нормама Трећег пакета, он може да буде пун само до пола, али нема никог, ко би га напунио. То забрињава не само Гаспром, већ и европске компаније, које су такђе власници тог гасовода, те уложили у њега новац. То је очито неко лудило, с којим покушавају да се боре.

Владимир Путин је изразио наду да ће успети да се разраде јединствени прилази таквим сферама регулисања. Правити озбиљне уступке, још и у условима раста потражње за гасом, двоструко је нерентабилно за све извознике. Аналитичари истичу: гас је веома перспективно гориво у односу на нафту. Зато експерти не искључују да ће се после неколико година ставови гасних компанија, међу њима и Гспрома, на њиховим основним тржиштима побољшати.