Русија и СТО без пестицида и генетски модификованих намирница

07-07-2013 11:55:41 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/World Trade Organization/cc- |


Органски пољопривредни производи могу да постану за Русију по дохотку друга нафта. Ово је изјавила председник горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко дописнику Гласа Русије на заседању у Пјатигорску. Тамо у главном граду севернокавкаског региона разматрани су проблеми домаће пољопривредне продукције у условима строге конкурнције СТО.

Развој еколошке пољопривреде шанса је за Русију да заузме значајни део страних тржишта у том сегменту и да олакша домаћим фармерима интеграцију у СТО, истакла је Валентина Матвијенко.

- Оцењујем овај правац као перспективан и врло повољан за Русију са њеним огромним производним потенцијалом. То може да буде друга нафта. Еколошки чисте намирнице без пестицида и генетски немодифиоване данас се врло цене у свету и продају се по високој цени. Сада се у Русији разрађује нацрт закона о подршци органске пољопривредне продукције.

Руска економија већ годину дана живи по светским законима трговине. Русија се придружила СТО прошлог августа, поставши њен пуноправни 156. члан. Неколико грана привреде за то време већ су успеле да извуку корист из чланства у тој организацији. А за пољопривреду није било баш тако просто. Мада многи аграрни региони су успели да се адаптирају на нове услове. Међу њима је Ставропољски крај.

О новим могућностима за развој аграрног бизниса које пружа СТО говорио је заменик губернатора Ставропоља Иван Коваљов. Чланство у организацији аутоматски чии руско тржиште транспарентниим, а то значи да ће доприносити порасту инвестиција, сматра Иван Коваљов.

- Само у последње две године код нас је реализовано 20 великих инвестиционих пројеката укупне вредности од скоро 13 милијарди рубаља, отворено је више од 1500 нових радних места. Основни финансијски прилив је у живинарство, млечну и месну индустрију и изградњу стакленика. Наш задатак је да сачувамо и увећамо своје јаке стране, радећи у условима СТО.

Русија је постигла невероватне услове ступања у организацију, сматрају законодавци. Уз то, према правилима СТО, влада има право да даје неограничене субвенције регионима који су проглашени за најповољније за вођење пољопривреде, саопштио је министар пољопривреде Николај Фјодоров.

- Код нас постоји механизам и могућности да не потпадамо под ограничења СТО која су за нас неприхватљива, објективно доказујући да је већи део територије Русије неповољан за пољопривредну делатност.

Државна дума је већ усвојила нацрт закона који одређује критеријуме таквих области. А конкретни списак региона где је пољопривредна делатност због сурових природних услова отежана, одређиваће влада.

Лада Коротун,