Сноуден може да се „задржи“ у Русији два месеца

29-06-2013 01:47:28 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Одисеја Едуарда Сноудена развија се са мноштвом нових и невероватних обрта. Данас је отац бившег сарадника Ције и АНБ за којим се трага због објављивања тајних докумената о делатности америчких специјалних служби, изјавио да је његов син спреман да се врати у САД. Али само под одређеним условима.

Мора да му се гарантује да га неће ухапстити пре суђења, а да ће само суђење бити отворено. О томе је Сноуден старији тобоже изјавио у интервјуу каналу Ен-Би-Си. Интервју ће бити пренет ових дана. Међутим власти Хонгконга су у петак 28. јуна одбалице све оптужбе на свој рачун да се у случају Сноудена нису понашале у духу партнерства и да су му дале да побегне из земље у Русију. Бивши сарадник Ције и АНБ САД који је побегао из САД у Хонгонг изатим тражио политички азил у Еквадору, до данас се налази у транзитној зони московског аеродрома Шереметјево. Он је стигао овамо 23. јуна. Стивен Јанг, генерални конзул САД на аутономној територији Кине изјавио је да је Хонгконг игнорисао зхатев Вашингтона о хапшењу бившег сарадника Ције и АНБ и Вашингтон се спрема да казни Хонгконг за лоше понашање.

Боље би било да амерички козул не иступа са таквим оптужбама. Као одговор на њих хонгконшка стране је изјавила да су Вашингтон и његов конзулат одговарајућим органима ове територије упутили документа која нису могла да се узму за озбиљно. Министар правде Хонгконга Римски Јуен је саопштио да су у налогу за Сноуденово хапшење биле дате бар три варијанте писања презимена бившег експерта АНБ. Броја пасоша уопште није ни било.

Шта више, о томе да је Стејтдепартмен анулирао Сноуденов пасош, Вашингтон је информисао хонгконшке имиграционе власти тек 27. јуна. Тачније четири дана после Соуденовог лета у Москву.

У америчком конгресу сада се наставља разматање мера којима могу да се казне Еквадор, Венецуела, Русија, Кина или било која друга земља која прими или отежа изручење Сноудена Вашингтону.

Бела кућа овом питању прилази суздржаније од америчких законодаваца. Преседник САД Барак Обама на конференцији за штампу у Сенегалу је изјавио да он н епланира да упућује америчке ловце за пресретање авиона, у којем ће летети, како се он изразио, 29-годишњи хакер. Барак Обама је рекао да поводом Сноудена није разговарао ни са лидером Кине, ни са лидером Русије. И за решавање овог питања постоје обични правни и дипломатски канали. Амерички председник је ставио до знања да случај Сноудена не треба да погоршава односе са Русијом.

- Ми имамо са Кином и Русијом врло много послова. И не планирам да пчодижем један јединствени случај једног осумњиченог, чије изручење покушавамо да постигнемо, до висина на којима ћу морати да тргујем, склапам послове по читавом комплексу других питања. И све ради тога да се изручи један момак и позове на одговорност у САД.

Више од 8000 представника јавности, науке, културе и уметности, углавном грађани САД, постписали су отворено писмо председнику Еквадора Рафаелу Кореи са молбом да пружи бившем сараднику Ције Едварду Сноудену политички азил.

Штета по националну безбедност у већој мери потиче не од тероризма, већ о неких тајних закона и тајне праксе о којој ништа не зна ни јавност, сматра познати амерички писац и друштвени посленик Џон Пери Барлоу.

- Наша национална безбедност је део принципа. Ту није реч о упаду неког непријатеља. Ми чак сада немамо реалног непријатља који личи на пређашње. Тероризам у оном виду у којем постоји није довољна основа да нас лиши права које нам гарантује устав. И тероризам је недовољна основа да се читав свет стави под микроскоп.

Власти Еквадора су у међувремену изјавиле да коначно решење о пружању политичког азила Едварду Сноудену још није донето. За одлуку о пружању азила Џулијану Асанжу Еквадору је било потребно скоро два месеца. Како је изјавио министар иностраних послова Еквадора Рикардо Патино, не треба очекивати да ће на одлуку о Сноудено отићи мање времена. Тако да Сноуден може да се задржи у неутралној зони московског међународног аеродрома Шереметјево.

Андреј Федјашин,