ММФК: Где год погледаш – руски траг!

28-06-2013 11:13:52 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руски траг, тако се назива један од традиционалних програма Московског међународног филмског фестивала који се сада одвија у руској престоници. Ове године на њему је седам филмова. Али изгледа да се руски траг може наћи мал те не у сваком сегменту филмске смотре.

Куда без Руса! Руска емиграција разних таласа, руско присуство у совјетско доба у земљама социјалистичког табора, Руси на постсовјетском простору... Ево тема које најчешће доносе у стране филмове руски траг. Између осталог режисери разних земаља имају и друге поводе да дотакну руску тему. Програмски директор фестивала Кирил Разлогов прокоментарисао је то овако:

- Руски траг постаје разноврснији. Као прво, отворене су могућности нашим глумцима да снимају у иностранству колико желе. Никуда није нестао руски траг везан за класику. На пример, један од филмова ове године направљен у Шри-Ланки изграђен је на мотивима Достојевског. Познавање руске класике се проширује и обухвата сасвим неочекиване регионе света. Има скривених цитата, скривених учесника руског порекла... Зато ако се говори грубо, могу да нађем руски траг у 90% филмова.

Наравно, максимална концентрација руског присуства је у филмовима програма Руски траг. Израелски филм бели пантер говори о житељима „руских гета“, насталих после таласа репатријације у Израел 90-их година. А познати Италијан Габриеле Салваторес заинтересовао се за прозу савременог писца, исељеника из Русије. Свој филм Сибирско васпитање он је снимио по роману Николаја Лилина који је постао бестселер у Италији и Немачкој. У Русији књигу са чудним сижеом о бандитима који су послани тобоже по наредби Стаљина из Сибира у придњестровски град Бендери и живе по сопственом моралном кодексу чак нису ни читали. На руском је нема. Чиме је тако привукла прича о сибирским гангстерима оскаровца из Италије? О томе је Габриеле Салваторес говорио московској публици.

- Прилично добро познајем руску историју, руску културу, али историја сибирских исељеника ми је сасвим непозната. И морао сам поптуно да поверујем аутору. Ипак главна вредност књиге за мене није у историјским чињеницама, већ у метафизичкој суштини. Мени је занимљива она борба којузаједница води за своје место међу туђинцима, за очување своје самосвојности. И мени је врло занимљива тема главних јунака.

Постоји одличан руски фрагменат у филму Најбољи предлог познатог руског режисера Ђузепеа Tорнатореа, који је ушао у програм Гала премијере. Главни јунак је водећи аукциониста, угледан и поштован, који путем лукаве афере добија за своју колекцију портрет малопознатог, али генијалног руског уметника. Стварно, куда без Руса.

Карина Ивашко,