Левак или особености националне опере

28-06-2013 11:10:23 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


26. јуна у Санкт-Петербрушком Маријинском театру је одржана премијера. У концертном извођењу даје се опера Левак, дело истакнутог савременог композитора Родиона Шчедрина по причи Николаја Лескова. Руска књижевна класика 19. века поново је дошла у оперско позориште – овог пута вољом маестра Гергијева, који је био наручилац нове опере.

Валериј Гергијев намерава да представи Левака Родиона Шчедрина на традиционалном фестивалу Маријинског театра у Санкт-Петербургу Звезде белих ноћи.

- Мислим да је Левак централни догађај овог фестивала. Како концертно извођење – како би се концентрисало искључиво музичке задатке – тако и представа, која ће наравно затим бити изведена. Представа треба да буде занимљива, зато што је ради тим редитеља Очараног путника.

Оперу Очарани путник такође је компоновао Родион Шчедрин и такође по делу Николаја Лескова. Она се са успехом даје у Маријинском театру већ пет година. Лесков је омиљени писац Шчедрина, а опера Левак је већ треће обраћање композитора његовој прози.

Ради опере Левак композитор је узео повест у духу народног сказа, још зачињену гротеском. Суштина је у томе да је талентовани руски оружар по надимку Левак превазишао енглеске мајсторе: он је направио малену гвоздену буву, а затим је успео и да је поткује! Енглези су били усхићени, чак је руски цар изразио захвалност. Истина, у пуној мери Левак није могао да ужива у царској милости: умро је чим се вратио из Енглеске. Родион Шчедрин о повести Левак каже:

- Сматрам да је то једна од највећих, најпророчнијих и најфилозофскијих књига о суштини националног карактера. Сам лик Левака, генијалног мајстора са свим особинама својственим руском човеку – са златним рукама, самоиронијом, довитљивошћу, страсти према пићу, трагичном судбином – сазвучан је и историјски, па и са данашњим нашим реалијама.

Опера Левак је компонована не само по наруџбини Маријинског тетра, већ и за недавно отворену његову Нову сцену. Управо тако крајем јула биће одржана премијера представе после представљања Левака у концертном извођењу. Са новом сценом, или Маријинском-2, како називају нову зграду позоришта, Родион Шчедрин се већ упознао. Ево какви су његови утисци.

- Светла, лепа, добра сала, у чијем интеријеру је много дрвета. Сцена је широка, пространа, види се да је врло удобна. Акустика је одлична, овај задатак је блиставо решен: то ће бити једно од најбољих акустичких позоришта, на говорим само о Русији, већ и о Европи, а можда чак и о свету.

Премијеру нове опере водећег руског композитора Валериј Гергијев разматра као част указану Маријинском театру и заједно са тим као значајну попуну оперског програма, најбогатијег међу музичким позориштима Русије.

Олга Бугрова,