Први монголски кадети у Јекатеринбургу

28-06-2013 10:37:38 | | Глас Русије, фото: © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Јекатеринбургу је ове године 18 монголских кадета завршило Суворовску војну школу. Ова школска установа за старије ученике је обавезна степеница за упис у највише војне школе. Монголски кадети су уписали ову школу после завршетка Омског кадетског корпуса, војне школе за млађе ученике. Овакав начин школовања војних кадрова је договорен између министарстава одбране двеју земаља 2009. године.

Ученици ових војних школа се називају суворовци у част руског команданта 18. века Александра Суворова. У суворовским школама је јако пуно деце из официрских породица. И међу суворовцима Монголима има пуно деце из познатих официрских династија. Између осталог, у Јекатеринбургу се школовао и унук бившег министра одбране Монголије Мунхтур Енхбајар.

Од 18 кадета, само 6 је учило руски до доласка у Русију. Остали су почели да га уче на лицу места. Суворовци су то одлично савладали, као и друге задатке и постигли одличне резултате у учењу. За обуку првих монголских сувороваца начелник школе и три наставника су добили монголске награде. Заменик директора Суворовске војне школе у Јекатеринбургу Едуард Бродовских је изјавио:

- Монголски кадети су успешно положили државни испит, двојица су добили сребрне медаље. Они су јако вредни и амбициозни, искрено желе да буду од користи својој земљи и схватају да се од њих пуно очекује. У нашој школи су били у центру пажње: с њима су хтели да се друже, с њима су се поредили. Недостајаће нам ти момци!

После завршетка школовања у Суворовској војној школи они су отишли кући. Сада треба да одлуче где ће да наставе војно школовање: у Русији или у Монголији. Они имају могућност да студирају у Русији. Одавно постоји руско-монголски споразум и на основу њега данас 350 држављана Монголије похађа 25 војних академија у 15 градова Русије. Постоји могућност да први монголски суворовци прошире овај списак.

Следећи „монголски“ одред сувороваца ће стићи у Јекатеринбург следеће године. Дечаци из Монголије се неће школовати само у Јекатеринбургу, него и у другим суворовским војним школама по целој Русији.

Обука војних кадрова је један од облика сарадње министарстава одбране Русије и Монголије - рекао је политиколог, научни сарадник Бурјатског државног универзитета Владимир Родионов.

- У монголској армији преовладава совјетско оружје. Садашња генерација официра у команди монголске војске се школовала у СССР. Зато у монголској армији постоји руска војна култура, као и војна стратегија. У последње време монголске војне делегације све чешће посећују Русију. Опет су се појавили Монголи у нашим војним школама. Обновљене су разне заједничке војне вежбе у Монголији и у Русији.

Ове године ће се у септембру на полигону Дојтин Шар Ул (Монголија) одржати руско-монголска антитерористичка војна вежба „Селенга 2013“. Ова војна вежба се одржава сваке године од 2008. У току обуке се увежбавају заједничке акције са бојевим мецима са циљем блокирања и ликвидације бандитских група.

Дарја Денисова,