``Ако ниси патриота онда си као човек нула``

25-06-2013 02:20:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Наша пошта (№ 10)


Данас бисмо хтели да вам представимо књигу Драгољуба Комадинића "Поезија живота". Како одавно од њега нисмо имали вести! Драгољуб Драган Комадинић је један од наших најстаријих слушалаца и највернијих пријатеља.

- Скоро је већ две године како нисам активан у смислу сарадње са вашом Редакцијом, - пише нам Драгољуб, - За то време сам непрестано писао књигу коју вам шаљем веома прикладну за садашњи политички тренутак. Није више могло да дише од вазала, плаћеника и шпијуна у Србији. Према томе, дао сам акценат на Србију и журио сам, да књигу што пре завршим.

Када смо рекли да је Драган Комадинић наш стари слушалац, имали смо у виду не само дужину нашег пријатељства, већ и године самог Драгана. Надамо се да ће нам овакву фамилијарност опростити. 6. јула Драгољуб Комадинић ће прославити свој 88. рођендан

Сам о себи Драгољуб Комадинић говори штуро: Рођен у селу Широке Њиве среза Прокупље, покрајина Легендарне Топлице где су рођени најзнаменити.и косовски јунаци. Нас петоро браће смо учествовали у рату на страни партизана, а сви смо били русофили под снажним утицајем оца. Касније ће нам се то осветити јер смо у доба Информбироа нас четворо осуђени на дуге временске казне и на Голом отоку мучени Исусовим мукама. Ја лично сам изашао из рата у чину капетана када ми је било 19 година. Распоређен сам у авијацију где сам и наставио школовање и где сам се оформио као високи стручни официр. Литературу особито поезију заволео сам још у гимназији и стално хрлио ка њој. Оданост литератури и поезији довела су ме до скромног писца… Под набојем мојих радобљубиво-патриотских осећања, која су се годинама таложила у мени и најзад увукла у моју душу и срце, нисам могао да издржим, веђ сам започео писање моје пете књиге у 85. години живота. Ова књига Поезија живота сада је пред вама.

Ако ниси патриота онда си као човек нула,

Љуштура од човека која се безциљно креће,

Људско биће без патриотских и слободарских чула,

И ниси прави одважан човек већ обично смеђе!

Волети своју земљу где си рођен и саздан,

Дужност је сваког човека кад угледа свет,

Клицати слободи и правда по ваздан,

То је слободарство као птичији лет!..


Узором правог патриоте своје земље, једном од најизузетнијих личности у њеној историји назива Драгољуб Комадинић србског хероја Милунку Савић. Управо њој Драгољуб посвећује своју књигу да као звезда водиља нашег српства поново озрачи и васкрсне нашу посусталу Србију, да је уздигну на пијадестал славе, која јој историјски припада.

О, драга србска дична Хероино,

Ево те на првој страни моје скромне књиге,

као спрпској узданици кроз славно име твоје,

Твој борбени зов нека нам помогне и ослободи муке,

А цело српство спаси од понижења и бруке!

Нека твој врели бомбаша дах,

Који никада није знао за страх,

Надахне Србе да престану да буду туђи вазали,

Да у полету слушамо твој глас божански,

А србски род је племенит и борбен и није мали!


Дуго сам писао књигу и нисам обраћао толику пажњу на литерарни ефекат, колико на политички, - моли да извинимо неке грешке у римовању Драгољуб Комадинић. И у ствари у датом случају важан је сасвим други ефекат!

Већ много пута смо истицали у нашој емисији да најватреније одзиве добијамо када се у програму Гласа Русије говори о ситуацији на Балкану, о стању на Косову, о сарадњи Русије и Србије, о перспективама Србије за ступање у ЕУ. Али нисмо журили да цитирамо ове примедбе: по правилу, ови одзиви су карактеристични по необичној уједначености. Скоро никаве могућности за полемику! И писмо Драгољуба Комадинића поново потврђује мишљење наших слушалаца да став и деловање руководства често не одражавају наде основног дела становништа.

- Србска Врхушка жури да што пре створи предиспозицију за улазак Србије у Европу и НАТО пакт. Народ то не жели, али је тај народ толико осиромашен, изнурен, обесправлљен и залуђен да је престао да се служи са здравим разумом. Сем тога, подмићиване и све друге варијацје царују… Стратешки циљ је да се две словенске државе отргну из руског загрљаја, што се ни у ком случају не сме дозволити, јер би то била неопростива грешка Русије… Али народ жели сараднњу и пријатељство са Русима, - пише Драгољуб Комадинич.

Нећемо ићи далеко. Да завиримо на Фејсбук. На пример ево мишљења Марине Рајић Rusija treba da preuzme SRBIJU !!!!!. Пет узвичника. Јулија Латиновић Џуди пише: Republika Srpska jeste mala,ali zastitnik joj je najveca [u svakom pogledu] zemlja sveta-nasa majcica RUSIJA. Звонко Стевановић сасим недавно је упутио овакав позив: Браћо Руси, волео бих да инсталирате ракете у Нишу! БРАТЬЯ НАВЕК! Србско Шекеровић је оштрији у својим изјавама: Stvarno treba biti slina pa Rusima spomenuti patriotske pobude za stanje Srba na Kosovu i sve to uvaljati u žvaku demokratske svesti političke klike koja sisa kreditne mrvice poljuljane Evrope.

Једном речи, Драгољуб Комадинић у књизи Поезија живота такође се обраћа позивом Русији:

О, Русијо земљо Богом дана,

Шаљем поздрав теби са Балкана…

Србин нема у никога вере,

Сем Русије и у њену снагу,

Отаџбину и милу и драгу,

Да помогне на Косову пољу,

Јер је нама за љуту невољу!

Па те кунем и преклињем сада,

Недај земљу и Косово наше,

Српску молбу услишите сада,

Да душманин са нама не влада,

Да вас српство спомиње и воли,

Цело српство преклиње и моли!


Драгољуб Комадинић и данас, када је скоро ушао у десету деценију, остаје грађанин са активним животним ставом, ватрени патриота своје Домовине.

Од туге и бола и другога стреса,

Стално молим силу са небеса,

Да оживи Карађорђа, хајдук Вељка и друге јунаке,

Па да виде ствари грозне и наопаке!

Ко нам гради српску историју нову,

Кандићева, Соња Лихт, и још неке бабе,

Које не седе скрштених руку и не раде џабе,

Нажалост све то чине пред очима наше генерације младе!

О, Србијо земљо славе и храбрих јунака,

Пробуди се из дрмљивог сна,

Не дај да ти прекрајају Историју и то баба свака,

Храбро брани своју част од данашњег зла!


Драги Драгане! Примите наше наискреније честитке поводом вашег рођендана! Нека се остваре све ваше замисли и снови! А ми ћемо чекати од вас нове књиге.

Драги пријатељи! Увек очекујемо ваша писма. Наша адреса је: Москва, улица Пятницкая, дом 25, радио голос России, са ознаком – за српску редакцију. Или остављајте ваше коментаре, примдебе и питања на напем сајту
www.serbian.ruvr.ru