Русија је главни адут Србије

25-06-2013 10:46:36 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У дискусијама око значаја датума за преговоре са Европском унијом, најчешће се као један од кључних аргумената могла чути тврдња да би он омогућио привлачење страних инвестиција.

Међутим, како смо се могли уверити пре неколико дана, чини се да је то прича само за унутрашњу употребу пред грађанима Србије, зато што србски привредници када оду у иностранство да би наговорили стране инвеститоре да улажу у Србију, тамо више не помињу очекивани напредак у евроинтеграцијама као разлог због чега би странци требало да граде фабрике у Србији, него у први план истичу погодности бесцаринског режима са Русијом.

У последње време могли смо више пута да чујемо такву тврдњу, а задња у низу је дошла из уста председника Републике, који је рекао да је за Србију важно да добије датум за почетак приступних преговора са Европском унијом јер то представља поруку инвеститорима да је Србија уређена земља, повољна за улагања.

Сличне поруке су изречене и на разним конференцијама, попут оне да ће евентуално добијање датума за почетак преговора о прикључењу Србије Европској унији имати позитиван утицај на привлачење инвестиција, мада се неће повећати сума коју Србија добија из европских фондова.

Али да тих инвестиција још увек нема, показује податак да је у последњих годину дана, у којима је власт чинила све да би се добио жељени датум, све више опадао обим страних инвестиција у Србију, уместо да расте. Ради се о томе да ове године стране директне инвестиције ни у најбољем случају неће премашити милијарду евра, иако је то много мање од онога што је неопходно за одрживи привредни раст.

Међутим, када се у иностранству траже страни улагачи, онда се чини да неки други аргументи добијају приоритет. Наиме, када је пре недељу дана у организацији Скупштине града Јагодине у Италију отпутовала бројна делегација од преко 100 чланова, у којој су били градоначелници и привредници из 12 градова, са циљем да тамошњим инвеститорима понуде србско тржиште да би се дошло до нових радних места, као главни адут и разлог зашто би Италијани требало да улажу управо у Србију – поменута је могућност извоза у Русију без царине, а не позитивни сигнали које Србија шаље својим приближавањем Европској унији.

Наиме, како су приликом сусрета са италијанским привредницима истакли функционери који су предводили српску делегацију, главне предности које нуди србско тржиште су - државне субвенције за нова радна места, бесплатне локације са уређеном инфраструктуром, и као посебна погодност – бесцарински извоз из Србије на подручје Царинског савеза кога чине Русија, Белорусија и Казахстан, односно извоз на тржиште које има око 200 милиона потрошача све веће платежне способности.

То значи, ако се страни инвеститори, конкретно у овом случају италијански, након ове посете српске делегације заиста одлуче за улагање у Србију и изградњу нових производних капацитета, највероватније ће то бити зато што их је привукла могућност да без царине продају своје производе на огромном руском тржишту.

А датум? Он се барем засад не сипа у тракторе, како то рече једном приликом јагодински градоначелник.

Ратко Паић,