Прва дискусија ПМЕФ-а: колико је важна средња класа?

20-06-2013 03:18:06 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


На Петербуршком међународном економском форуму експерти су размотрили питање средње класе. Дискусију је пратио дописник „Гласа Русије“.

ПМЕФ 2013 је отворила дискусија о значењу средње класе у групи од пет земаља БРИКС-а: Бразилу, Русији, Индији, Кини и Јужноафричкој Републици.

Чарлс Робертсон, главни економиста „Ренесанс Капитала“ каже да је један од главних покретача светске економије средња класа Кине. Робертсон сматра да та средња класа већ мења свет, и то се може видети по потрошачким корпама. Економиста је нагласио да средња класа помаже у борби против корупције и повећање средње класе сведочи о побољшању ситуације у тој области.

Џорџ Магнус, старији економиста UBS International Bank је изјавио да је данас просечни учинак средње класе САД и Европе у светској економији већи од 50%. Али ће се кроз неко време тај показатељ смањити до 22%, и основни раст ће дати средња класа Азије.

Магнус такође сматра да ће та трансформација бити необично важна за светску економију и за њу се треба раније припремити.

Своје мишљење је исказала и главна уредница кинеског медијског холдинга "Caixin Media" Ху Шули. Она каже да је још увек веома тешко дати право тумачење „средње класе“. У Кини сада сматрају да средњој класи припада 250 милиона људи, али није коректно издвојити тај део становништва само према приходима. Разлика између градске и сеоске средње класе је веома велика.

Ово је седамнаести по реду Петербуршки међународни економски форум. Шефица експертске управе председника Ксенија Јудајева каже да је већ регистровано више од 4.700 учесника. Међу њима је више од 190 руководилаца највећих страних и 430 највећих руских компанија. На форуму ће се расправљати о најважнијим питањима савремености. Мото ПМЕФ-а 2013 је „Перспективе глобалне економије: време за одлучне кораке“.