Иран: још један корак ка освајању космоса

14-06-2013 02:08:19 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Иран је направио још један корак на путу да постане космичка држава. Влати Исламске републике су изјавиле да је отворен први национални Центар космичког мониторинга. Према речима министра одбране Ирана генерала Ахмеда Вахидија, задатак центра је да обезбеди безбедност иранских космичких станица и да контролише друге иранске космичке објекте, посебно сателите.

Другим речима, Иран је завршио још једну етапу формирања инфраструктуре на земљи, а која је потребна за свеобухватну космичку делатност. Експерт руског Центра за политичка истраживања Павел Лузин је рекао:

- О космичким амбицијама Ирана смо сазнали пре пет година, када је руководство земље покушало да лансира властити вештачки сателит Земље и космичке апарате са живим организмима на орбиту. Логично је да је за успешну космичку делатност потребан напредни центар за управљање. Најосетљивији стадијум лета било ког сателита је његово одвајање од носача и лансирање на орбиту. Првенствено тај задатак треба да решава нови Центар за мониторинг.

Иран, такође, планира да постави на орбити властите сателите за мониторинг природних катастрофа. Према речима генерала Ахмеда Вахидија, информације које Центар буде добијао, биће доступне и другим земљама. Којим земљама, конкретно, генерал није рекао. Истовремено, се појављује оптимизам, јер се Иран придржава прозрачности у развоју националне космичке делатности. Пре неколико месеци је сав свет видео како је Иран лансирао мајмуна у космос, рекао је Павел Лузин, и додао:

- Неће ме изненадити, ако се на лансирање ракете за извођење на орбиту нових иранских сателита позову и новинари из пријатељских земаља. Друго је питање то што је било која космичка ракета технологија двоструке намене. Она се може модернизовати у балистичку ракету великог домета пречника 5,5 хиљада километара. Значи, национални космички програм, укључујући и ирански, омогућава стварање војног потенцијала армије те земље.

Међутим, опоненти Ирана не поседују чињенице војне намене његовог космичког програма. Али, космичке амбиције Ирана су очигледне свима. И главна амбиција је – слање човека у космос.

У најскорије време ће, први пут у историји, етнички Иранац стићи у космос. То би требао да буде професор војног универзитета у Ослу, Шахрам Арјафар, који ће под норвешком заставом бити на списку космичких туриста. У Техерану, истовремено, не губе наду да ће свет ускоро чути и за првог космонаута под иранском заставом. Не за туристу, него за професионалца.

Иван Захаров,