Прве жене у свемиру

13-06-2013 06:24:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


16. јуна се навршава 50 година од лета прве жене у свемир - Валентине Терешкове. Прве кораке, рекорде и открића су направиле совјетске и руске жене-космонаути.

За 50 година, из СССР-а и Русије су свемир посетиле три жене: Валентина Терешкова у 1963, након 19 година - Светлана Савицкаја и кроз 12 Јелена Кондакова. Лет сваке од њих је представљао пробој, откриће и подвиг, истакао је за "Глас Русије" академик Руске академије космонаутике „К. Циолковски“, Игор Маринин:

- Први лет Валентине Терешкове - био је експеримент, тестирање, како ће се понашати женско тело у бестежинском стању, може ли жена исто као мушкарац да управља свемирским бродом. Експеримент је показао да је лет у космос - мушки посао и да је женама у тим условима веома тешко. Године 1980, потврђено је да космос и 20 година након Гагариновог лета остаје тешки мушки посао. Дакле, нису за сваку жену сурови свемирски летови. Дошла је Светлана Савицкаја. Она је полетела претекавши Aмериканку Сали Рајт. У свом другом лету, она је постала прва жена која је изашла у отворени свемир. То је опет био рекорд. Следећа прва жена - која је узела учешће у дуготрајном лету, била је Елена Кондакова.

Током 1960-их и 1980-их, било је планова да се омасови женска космонаутика. У Центру за обуку космонаута "Звездани" живели су, радили и тренирали цели одреди жена. У почетку, критеријуми за избор су били строги. Старост до 30 година, висина 170 цм, тежина 70 килограма, и обавезно познавање падобранства. Након уласка у одред, отпочињали су дуги месеци напорног тренинга, испричала нам је припадник другог женског одреда космонаута Елена Доброквашина:

- Ја нисам спортски тип, никада нисам волела спорт и никада га нисам узимала за озбиљно. Након што сам постала део одреда, била сам суочена са великим физичким напором, који је у почетку од мене изискивао много снаге. Ја сам по струци доктор, а морала сам да учим техничке науке. То је, такође, захтевало много напора. Морала сам полагати испите из балистике, система за контролу кретања и тако даље.

Након тога, критеријуми су постали блажи, посебно по питању физичке спремности. Главна ствар је да кандидат буде здрав и користан у орбити: да буде лекар или инжењер. Али мотив је остао исти - романтика и жеља за открићима, каже Надежда Кужељнаја, која се 10 година спремала за лет у свемир, а који на крају није дочекала:

- Друге планете су ми изгледале сасвим доступно. Али ја сам била скромна и никоме о томе нисам говорила. Хероји, о којима читам у књигама научне фантастике, међу којима су и девојке, су ми се тада заиста и чинили тако. Они су освојали друге планете, и то без много труда. Надала сам се да ћу и ја то радити. Схватила сам да треба да освајам небо. Ако сам пре само гледала у њега и сањала, сада сам схватила да морам да будем тамо, да освајам та пространства.

Следећа жена-космонаут би могла постати Елена Серова. Њена мисија на Међународну свемирску станицу је заказана за јесен 2014. За овај догађај она се припрема већ 7 година. Еленин муж је такође астронаут. Они се надају да ће једног дана заједно кренути у орбиту. То ће бити први корак у истраживању других планета - на дуге летове ће вероватно слати читаве породице.

Анастасија Першкина,