"Дама" из вечитог леда

04-06-2013 11:05:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Код древне животиње пронађена крв у течном стању


Вечити лед је изненадио научнике. Први пут за последњих 112 година, пронађен је јединствени, по својој очуваности, леш, вероватно, женке мамута. По зубима, научници су утврдили да је мамут живео од 50 до 60 година. Стање ткива и скелета је готово савршено. Штавише, ово је први пут да је код тако древне животиње пронађена крв у течном стању.

Експедиција научника Института за примењену екологију Североисточног државног универзитета и Руског географског друштва одржана је на Љаховским острвима, Новосибирског архипелага, који се налази у Североледеном океану. О свом открићу за "Глас Русије" говори вођа експедиције и шеф катедре Института Семјон Григориев:

- Мамут је откривен у августу прошле године. Дана 9. маја, вратили смо се и почели да копамо. Половина трупа недостаје, али смо са већом половином имали среће. Он се налазио под танким ледом, тако да су доњи екстремитети и стомак животиње остали у веома добром стању. Фрагменти мишићног ткива, које смо открили ван тела имају природну црвену боју свежег меса. Штавише, у залеђеним шупљина испод стомака, налазила се течност тамно-црвене боје. А када смо неколико места кајлом пробили те шупљине, она је почела да тече. Ово је, тим више изненађујуће, јер је температура околног ваздуха у тренутку ископавања била око -7 степени Целзијуса ...

Према теорији професора еволуционе физиологије Кевина Кембела са канадског Универзитета Манитоба, хемоглобин у крви мамута је имао способност да задржи кисеоник, чак и на веома ниским температурама.

- Можда ће данашње откриће бити прави доказ те претпоставке," - каже Григоријев. У блиској будућности, научници различитих специјалности: палеонтолози, микробиолози, биохемичари, физиолози, отпочеће истраживања. Пре свега, биће направљене бактериолошке анализе на присуство посебно опасних инфекција. Истраживачи верују да ће даља анализа крви и ткива пружити драгоцене податке. Вредност овог налаза, према мишљењу Григориева, јесте да је по први пут пронађен труп одраслог мамута-женке у одличном стању.

Овако нешто се у историји палеонтологије није никада десило. Проучавање остатака мамута ће дати веома вредне научне податке о карактеристикама сексуалног развоја ових животиња. Старост ће се одредити уз помоћ радиокарбонске анализе, али претпостављамо да је мамут живео пре 10 ~ 15 хиљада година. У то време, клима је била драматично топла, и ова острва су се одвојила од копна. Не знамо шта је узрок смрти: недостатак хране, несрећа или природна смрт. Да се ради о "старој дами", одредили смо помоћу оштећених зуба ...

Истраживањима ће се у јулу прикључити и инострани научници. Могуће је да ће стручњаци из Кореје и Јапана поново размотрити могућност клонирања мамута.

Људмила Сакјан,