Русија у тројци лидера по глобалном утицају на спорт

01-06-2013 06:34:58 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Русија је један од лидера по глобалном утицају у спорту. Нови рејтинг је установила конвенција „ПортАкорд“, која је ових дана одржана у Санкт-Петербургу. Место земаља на овом списку одражава њихову активност у одржавању највећих међународних такмичења.

Рејтинг је ажуриран 30. маја у част пројекта „Глобални утицај спорта“. Русија на списку заузима треће место – њена позиција се није променила од прошле године. Своје прво место је сачувала и Кина. А Велика Британија је морала да се помери – потиснула ју је Канада, која се с пете попела на другу позицију. Домовина хокеја с паком прикупила је бодове захваљујући томе што је земља добила право да 2015. године одржи Панамеричке игре и Куп света у женском фудбалу.

Систем за рачунање поена на рејтингу је следећи: део бодова који се рачунају земље добијају чим стекну право на одржавање неког спортског форума. А по завршетку ових такмичења касица с бодовима се поново попуњава, при чему се рачуна ниво њихове организације. Тако да Русија има све шансе да дође на чело ове угледне класификације, сматра главни уредник сајта Eurosport.ru Игор Зелењицин.

- У нашој земљи ће у наредних пет година бити одржана сва највећа светска такмичења. Ту су и светски шампионат у фудбалу, и Зимске олимпијске игре, и Гран-при „Формуле 1“, светски шампионат у лакој атлетици и Универзијада. Сви ови шампионати за које ће домаћин до 2018. године бити наша земља на сваки начин треба да помогну Русији да „скочи“ на овом рејтингу. Тим пре што Канада и Кина – наши конкуренти – у блиској будућности очигледно неће одржавати тако значајне турнире.

Пекинг је у последње време заиста успорио своју активност. Раније је Кина била спремна да прими буквало свако такмичење на међународном нивоу. Међутим, власт је сад објавила да намерава да концентрише своје напоре унутар земље, на политику „Спорт за све“.

Што се тиче Русије, и треће место на списку сведочи о огромном утицају земље на светски спорт. Увек треба тежити најбољем – у овом случају првом месту. Међутим, то треба чинити паметно, проценивши снаге, уверен је руководилац организационе управе Олимпијског комитета Јуриј Јурјев.

- Сматрам да треће место за Русију уопште није лоше. У видљивој будућности код нас ће бити одржана највећа међународна такмичења. Прихватање одржавања великог броја највећих такмичења значи заузимање бољих позиција на рејтингу. Само, да ли је то потребно? Научници могу да споре о томе. Јер, све је то повезано још и с економским стањем у земљи и с тим да ли дата држава има могућности.

Пројекат „Глобални утицај спорта“ подржавају различите владине организације и научне установе. Сваком шампионату или турниру се даје одређени коефицијент који се израчунава по читавом низу критеријума. И ови критеријуми нису само спортски, већ и економски, и политички.

Андреј Смирнов,