Жак Роге: Видим линију финиша на којој пише 10. септембар 2013. године

01-06-2013 05:41:15 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Предедник Међународног олимпијског комитета Жак Роге задовољан је разултатима Извршног комитета МОК завршеног у Санкт-Петербургу. Ово је он изјавио на завршној конференцији за штампу.

Основне тачке у дневном реду Извршног комитета биле су презентације осам видова спортова са такозване кратке листе. Рвање, бејзбол и софтбол, као и сквош настављају да се боре за укључивање у олимпијски програм 2020. године. Такође су одржане презентације три града-претендента на право организовања летњих Игара 2020. године. У сваком случају победник ће бити један. Ако шансе рвања са његовом богатом олимпијском историјом од античких времена делују боље у односу на сквош и бејзбол, шансе за Мадрид, Токио и Истамбул су једнаке. Без обзира на то што је рвање победило већ у првом кругу гласања (било их је укупно 9), почасни председник Националног Олимпијског комитета Русије, члан МОК Виталиј Смирнов сматра да не треба прослављати коначну победу пре времена.

- Сваки вид спорта, да ли је он важан или не за поједину земљу, треба да одговара захтевима савременог олимпијског програма. То што су видови спорта са кратке листе врло сигурно победили, даје одређене перспективе и данас је председник МОК истицао да је федерација извела врло озбиљне закључке.

Коначни избор 28. вида спорта на Олимпијском програму 2020. биће учињен у сепбембру на новом заседању МОК у Буенос-Ајересу. Тамо ће бити одређено место одржавања Олимпијаде. Осим тога, на седници МОК у Буенос-Ајресу биће изабран нови председник. На завршној конференцији за штампу Жак Роге је рекао да ако се пројектује његов рад на дужности председника МОК са трчањем маратона, он, цитраамо – на финишу већ види траку на којој је написано 10. септембар 2013. године.

На Извршном комитету у Санкт-Петербургу одржан је састанак руководства МОК са председником Русије Владимиром Путином. Жак Роге је означио круг питања која су тамо разматрана.

- Имали смо врло добар, позитиван разговор о широком кругу питања, везаних за спортски живот у Русији. Било је речи, разуме се, о Сочију. Разматрали смо и припрему Русије за друга велика спортска такмичења: Универзијаду у Казању, првенство света у лакој атлетици и првенство света у фудбалу 2018. године.

Приметан догађај у оквиру Извршног комитета МОК била је презентација медаља Олимпијаде у Сочију. У целини Жак Роге је остао задовољан радом обављеним у граду на Неви.

Сергеј Румјанцев,