У Сочију отворен међународни конгрес индустрије зимских видова спорта

30-05-2013 01:20:54 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Сочи прима Међународни конгрес о зимским видовима спрота, туризму и активном одмору. Представници министарстава, спортских федерација, руководиоци скијашких центара и других спортских објеката, као и произвођачи спортске опреме, пројектне и грађевинске компаније разматрају овде питања развоја масовног спорта. Први пут у конгресу учествују и водећи спортски менаџери Европе.

У скијашки центар Красна Пољана допутовало је више од 300 гостију из Русије, ЗНД, као и из Аустрије, Италије и Швајцарске. Они треба да заједно размотре различита питања развоја спортске индустрије. Централни догађај конгреса је пленарно заседање Масовни спорт – основа формирања здравог начина живота у савременој Русији. Говори руководилац Организационог комитета Међународног конгреса Алесеј Степанов.

- У оквиру пленарног заседања ће се разматрати питање развоја подршке масовног спорта. Мислим да ће бити дотакнута најразличитија питања, почев од партнерства државе и приватног бизниса, па до нових форми привлачења грађана, и деце у првом реду, у бављење физичком културом и спортом. Вероватно ће бити дотакнута питања организације часова физичке културе на спортским објектима.

Први пут конгрес је одржан у Москви 2005. године на иницијативу Савеза скијашке индустрије уз подршку Савета Федерације Русије. Његов циљ је израдити услове за развој спорта у свим правцима. Од 2011. године конгрес се уклопио у пословни програм форума Русија- спортска сила. Тада су први пут били представљени такви спортски објекти као што су ледени дворци, скијашки бијатлонски стадиони и скијашке трасе, које могу бити уређене у границама града. Јединствено искуство организације рада сличних објеката спремни су да изнесу и на конгресу у Сочију.

- Овај састанак ће бити занимљив, зато што ће се састати професионалци две стране – они који експлоатишу олимпијске објекте, о они људи који ће ово искуство и знања видети и потрудити се да га примене у разним регионима наше земље.

Осим тога, познати тренери и руководиоци спортских организација размотриће законодавне акте и иницијативе у области скијашког спорта. Међународни конгрес се одвија из подршку Министарства спорта Русије, администрације града Сочија и Савеза скијашке индусрије. Учесници састанка су уверени да ће ова манифестација омогућити да се нађе пут сарадње између свих организатора масовног спорта и помоћи ће им да заинтересују за здрав начин живота још много људи.

Татјана Долгова,