Пластичне посланице археолозима из будућности

20-05-2013 09:40:39 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Посуде од разнобојне пластике не само да олакшавају живот домаћицама, већ и надахњују савремене уметнике на стварање концептуалистичких дела. У московском центру за дизајн ARTPLAY отворена је изложба уметничке групе RECYCLE, која је добила назив „Археологија будућности“.

Уметници Андреј Блохин и Георгије Кузњецов, који су пре пет година основали уметничку групу RECYCLE решили су да олакшају живот археолозима из будућности. Брижљиво су припремили уметничке предмете који ће потомцима говорити о нашем свету, о проблемима који узнемиравају становнике Земље у првој четвртини XXI века.

„То је наставак нашег циклуса изложби на тему археологије будућности,“ – рекао је за „Глас Русије“ Андреј Блохин:

- Занимљиво нам је како ће људи видети епоху у којој живимо кад је откопају за неколико стотина година. Исто као што су откопани Грци, пронађене амофре, биће откопано наше време и пронађено стаклено посуђе. Ми спроводимо извесне паралеле: ипак у археологији остаје више неких ствари за свакодневну употребу него уметничких предмета. И комбинујемо ствари за свакодневну употребу с уметничким делима, подижемо их на нешто другачији ниво.

У експозицији, која се отвара у московском центру за дизајн ARTPLAY нови статуси су поклоњени дречавом пластичном посуђу које је надахнуло уметнике да направе неколико инсталација. У центру изложбеног простора се налази гигантски „Талас“, који је направљен од стотину чинијица, поклопаца и посуда. Страшно је замислити како би се потресла чуварна домаћица угледавши тако непрактично коришћење тако добрих ствари. Међутим, на срећу по уметнике, такве особе практично никад не посећују изложбе савремене уметности, више их брину други проблеми – између осталог, попуњавање истих ових посуда сасвим материјалном храном.

Дела, која прави уметничка група RECYCLE упућена су потомцима, али како ће преживети неколико стотина година који нас деле?

По мишљењу Георгија Кузњецова,

- То ће показати време. Данас је присутан нови талас савремене уметности. Савремена уметност приказује време у којем живи. Зато је људима занимљиво да иду на изложбе, да купују ове ствари. То је занимљивије од класике, зато што класика приказује живот претходних генерација, а људе узнемиравају питања која нам време поставља данас. Ми покрећемо ова питања, покрећемо теме времена у којем живимо и које приказујемо.

Спојени и залепљени комади пластике која је некад била дизајнерско посуђе штрче из пукотина земљине коре пружајући могућност гледаоцу да се нађе на месту археолога из будућности. Све ово изгледа прилично забавно, посебно ако човек не размишља о извесној формалној секундарности приказаних објеката. Али, од свих руских уметника којима не дају мир лавре Трејси Емин или Џефа Кунса, Андреј Блохин и Георгије Кузњецов су најпознатији и најзанимљивији. Може се рећи да упознавање њиховог стваралаштва улази у обавезан програм оних који желе да схвате главне тенденције у развоју савремене уметности у Русији.

Армен Апресјан,