УН су почеле да се баве беспилотним летелицама

17-05-2013 05:17:58 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Савет УН за људска права припрема реферат о свим аспектима коришћења борбених беспилотних летелица за борбу против тероризма. Документ треба да буде завршен у другој половини ове године. То што је међународна организација дозволила такво истраживање много говори. Војни стручњаци, правници и правобранилачке организације су све више забринути због тога што употреба беспилотних летелица није ограничена ни на који начин и ничим. А оне, по мишљењу правника који се баве међународним правом, већ из основа мењају „законе рата“.

Рад на документу предводи познати британски адвокат, сад специјални подносилац реферата УН о људским правима и контратеротизму Бен Емерсон. (Ben Emmerson, the UN Special Rapporteur on Human Rights and Counterterrorism). По његовим речима, примену беспилотних летелица не контролишу никакве норме међународног права или закони. Зато сам и замољен да проучим ово питање. И што се више задубљујем у њега, тим више се бринем, каже Бен Емерсон.

- САД су можда лидер у производњи и примени беспилотних летелица против суверених држава. У ствари, данас се може набројати најмање 50 земаља којима су такве технологије доступне. И њихов број ће у наредним месецима и годинама расти. Чак и терористичке организације могу да их користе као оружје освете. Ситуација је врло озбиљна и заоштрава се.

Америка је заиста лидер у производњи и примени беспилотних летелица. Програм је почео за време Џорџа Буша-млађег. У Обамино време је ова примена порасла неколико десетина пута. По рачуницама различитих организација САД и Британије од 2004. године беспилотне летелице су причиниле преко 500 удара. Притом, у Бушово време око 80. Све остало је за време Обаме. Од „летећих бомби“ је погинуло најмање 3 хиљаде мирних грађана. САД примењују беспилотне летелице у Пакистану, Јемену и Судану, и како се прича, у Сомалији. Односно, у земљама с којима чак нису у стању рата.

Средином маја САД су успешно тестирале најновију беспилотну летелицу Х-47В (Екс-47Би) с технологијом „стелс“ за РМ. Она је лансирана с носача авиона „Џорџ Буш“. На лето ће бити извршено друго тестирање.

То је најнапредније оружје у арсеналу РМ, истиче Џејмс Луис, војни стручњак Центра за стратешка и међународна истраживања. (James Lewis, Center for Strategic and International Studies):

- То је пројекат од изузетне важности. Кад почне да ради пуном паром, то ће колосално повећати могућности РВ САД да наносе ударе великог домета или да бране своје бродове и територију. То је будућност ратних дејстава. То су ратна дејства без ризика за људе, али ефикаснија по својој снази погађања циљева.

Домет нове беспилотне летелице је двоструко већи од домета било ког авиона палубске авијације РМ Америке. За 10 година свет ће доћи до аутономних, независних робота-убица и у томе се крије огромна опасност, сматра директор британског одељења Human Rights Watch Дејвид Мефам (David Mepham).

- О потпуног војног варварства нас засад спасава то што људи умеју да разликују мирне грађане од терориста. Брине нас то што војни роботи неће бити у стању да разликују дете са сладоледом у руци од човека с пушком.

Пентагон тренутно има на располагању 10 хиљада ударних беспилотних летелица различитих модификација. По речима америчких стручњака, за 20-30 година трећину борбеног ударног потенцијала РВ ће чинити беспилотне летелице.

Андреј Федјашин,