Филмови разни, и свима – Вива!

15-05-2013 11:04:15 | | Глас Русије, фото: КиноПоиск/ vostok.rs |


У Санкт-Петербругу се одвија 21. Савезни филмски фестивал Вива руски филм! На програму је 86 филмова.

Фестивал Вива руски филм! је веран себи. Као у ивек, много је јубиларних ретроспектива. Међу најупечатљивојим су радови истакнутог руског режисера Алексеја Германа старијег, који је недавно преминуо. У ретроспективу су ушли најбољи радови мајстора, култни филмови с краја 80-их Мој друг Иван Лапшин и Провера на путевима.

Што се тиче основног конкурсног програма филмског форума, на њему је 10 филмоа. Различити по жанру и филозофском смислу, они су упућени различитој публици. У суштини то је све најбоље што су снимили руски филмски посленици у последње време. При томе то нису само управо снимљени филмови, већ и они који су већ били приказани у биоскопу. Тако је у основном програму филм-катастрофа Метро Антона Магердичева. Генерални дикретор фестивала Људмила Томска је убеђена да такав прилаз подиже рејтинг заиста вредних филмова.

- Сви фестивали желе да прикажу само нове филмове, који нису били приказивани. А испада да су најбољи филмови у ствари они који реално дају новац. Свиђало нам се то или не, ми их у конкурс више не стављамо. А то није добро, зато што је државни новац у ове филмове уложен.

Наравно, осим комерцијално успешних филмова, фестивал приказује и артхаус. Он је представљен, на пример, филмом И ја хоћу режисера Алексеја Балабанова. На конкурсу су и два филма која су била на међународним фестивалима – то је Неверство Кирила Серебреникоа и Дуги срећан живот Бориса Хлебњикова. А од апсолутно нових, тек завршених филмова, то је Снегуљица петербуршког режисера Дмитрија Светозарова. Смисао ове не бајковите приче је у отме пто је емотивна страст извор многих невоља и трагедија у нашем животу, рекао је у интервјуу Дмитриј Светозаров.

- То је прича врло талентованог петербуршког сценаристе и прозаика Аркадија Тигаја – прича о љубави човека у годинама и сасвим младе девојке. Али овде нема ништа од Лолите. То је пре Макбет. прича о томе како жена хтела или не хтела разара живот, каријеру, личност мушкарца.

Публика и чланови жирија фестивала ће имати о чему да размисле. Између осталог фестивал Вива руски филм! постепено навикава на нов статус. Прошле године први пут је добио професионални жири – пре је филмове оцењивала само публика. Тако да је статус филмског фестивала несумњиво виши.

Рита Болотска,