Традиције и иновације у Александринском позоришту

15-05-2013 11:00:37 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Christian Bickel (Fingal |


Тадиције и иновације, светска класика и савремена драматургија, поставке коријефа позоришта и младих режисера – све то обједињује Међународни фестивал Александрински у Санкт-Петербургу. Према традицији он окупља национална позоришта из земаља Европе, која имају богату историју и традиције. Такав је и домаћин фестивала – Александринско позориште – најстарије драмско позориште Русије.

Тон фестивалу даје представа која се игра на отварању. То је Невски проспект. Градске етиде по мотивима чувене повести руског писца украјинског порекла Николаја Гогоља. Дело је било написано у 19. веку. А аутори поставке, млади режисери и драматурзи, покушавају да покажу како изгледа и како живи сада главна улица Санкт-Петербурга. Пројекат је стваралачки у сваком погледу: нови текстови, нови хероји Невског проспекта – дошљаци из суседних земаља, посетиоци бутика, градске луде. Узто радња се одвија не само на сцени. Поставка је праћена директним преносима с аулице и интерактивним сеансама везе са грађанима. Рад на представи се врши под будном пажњом руководиоца Александринског позоришта Валерија Фокина. Редитељ уверава:

- У овом позоришту не може да се уради сваки експеримент. Тачније постоје експерименти, нека радикална дејства која обавезно треба да се десе и у оваквом позоришту. Али ипак са неким осећајем у позадини да традиција мора да прати иновације. То је велико правило – спој иновација са традицијом.

Такав спој демонстрира читав програм фестивала – а то су најбоље представе националних позоришта Чешке, Пољске, Летоније, Грчке. Овде су и стари пријатељи Александринског позоришта, као што је на пример грчки редитељ Теодорос Терзопулос. Он ће приказати представу Јокаста у којој се преосмишљавају грчки мотови. А такође и новајлије фестивала, међу којима је летонски редитељ Владисалв Настшев са поставком Старица према причи чувеног руског представника литерарне авангарде Данила Хармса. Ово је представа театра из Риге који је први страни колектив који ће опробати могућности на Новој сцени Александринског позоришта. Њено отварање ће бити одржано другог дана фестивала. Нови позоришти простор је у суштини глобална лабораторија са суперсавременом техничком опремом. На пример, сцена у виду црне кутије која се састоји од блокова практиктикабла. И још много необиног за друга позоришта. руководство нове сцени Валериј Фокин је планирао да повери мајстору позоришних иновација Андреју Могучем. Али недавно овај познати редитељ је стао на чело друге водеће трупе Санкт-Петербурга – Великог драмског позоришта. Ипак не намерава да одустане од сарадње са Александринским позрориштем.

- Део моје свести је усмерен на есперимент, на истраживања у позоришном послу. И било би грех не искористити такве могућности – договорити се са Александринским позориштем о извесном броју заједничких пројеката. Мислим да би у многоме то могло да допринесе популаризацији младих нових идеја.

Валериј Фокин резимира: Потребни су нам креативни људи. А сва суперсавремена техничка средства су потребна само да би постојала уметност.

Јелена Андрусенко,