Ципелице: путовање кроз ужасе рата

07-05-2013 06:04:39 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/m4tik/cc-by-nc-sa 3.0/ vost |


Непосредно пре Дана Победе у Другом светском рату против фашистичке Немачке у Москви одржана је презентација филма о трагедији Холокауста. Краткометражни филм под називом Ципелице снимио је руски режисер Константин Фам. Његов рад је добио Гран-при на Међународном фестивалу филмске уметности Империја у Италији и укључен је у један од конкурсних програма предстојећег руског филмског фестивала Кинотавр.

Публика која гледа филм Ципелице неће видети на екрану лица. Током читавог филма виде се само ноге. Обућа. Елегантне црвене ципелице прво у излогу, затим на девојачким ногама. Састанак, елегантне мушке ципеле. Свадба. А поред већ мале сандалице њихове ћерке. И одједном војничке чизме. Други светски рат. Пси вучјаци, избеглице. Гето. И финале: братска гробница обуће концентрационог логора Аушвиц. Идеју за филм режисеру Константину Фаму дао је блиски пријатељ после посете музеја Аушвица. Мене као да је ударила струја, сећа се Константин. Тачно тако удара оне који сада гледају Ципелице, где нема не само лица, већ ни гласова, зато постоји музика. Моја породица је преживела све ужасе фашизма, зато сам уложио у филм много личних емоција, признао је Константин Фам у интервјуу за Глас Русије.

- Моја мама је Јеврејка, отац Вијетнамац. И део породице, мамин, њени рођаци, скоро сви су погинули, нестали. Значи, немамо гробове, немамо историју породице.

Ципелице су снимане годину дана у Чешкој, Пољској, Француској, Белорусији, Русији. Снимане су методом краудфандинга – заједничким финансирањем, од приватног новца, прилога. И треба рећи да је филм добио много присталица. На пример, музејски комплекс Аушвиц-Биркенау је дозволио да се снима унутар комплекса, први пут начинивши изузетак за играни филм. Једна немачка филмска компанија је бесплатно пружила опрему за рад на територији Европе. А корекција боје Ципелица је урађена у Холивуду, саопштио је у интервјуу за Глас Русије један од продуцената филма Јуриј Игруша.

- То је урадио познати холивудски мајстор Прајс Петел који је радио корекцију боје Титаника и читавог низа познатих филмова. То говори о томе каква је реакција у Холивуду била на наш филм. Људи су се одмах укључили, при томе то није коштало скоро ништа.

Старт је био врло успешан, али Ципелице ће имати наставак: од новела треба да настане алманах о Холакаустру под називом Сведоци. Прва новела ће бити Ципелице, друга Брут, трећа Виолина, рекао је за Глас Русије Константин Фам.

- Брут је генијална прича чешког писца Лудвика Ашкеназија о псу који живи у јеврејској породици у Прагу, затим постаје стражарски пас у концентрационом логору и тамо сусреће своју власницу која га је одгајила. А трећа новела је прича о виолини коју мајстор у Нирнбергу прави као поклон јеврејском дечаку за пунолетство. То је прича о путовању инструмента кроз ужасе рата, Холокауста. А централна прича ће бити прича Јановског концентрационог логора – тамо је фашиста направио оркестар од најбољих музичара, они су свирали на погубљењима, сахранама. Када су прилазили одреди Црвене армије, све музичаре су били за време концерта – једног за другим, последњи је убијен диригент...

Презентација пројекта алманаха ће бити одржана у мају, на Канском фестивалу. Између осталог заинтересованост за учешће у снимању већ је изразио познати израелски филмски посленик Саша Клајн. А Ципелице су укључене у колекцију филмова израелског меморијала Јад Вашем.

Рита Болотска,