Загонетка далекоисточног језера

02-05-2013 02:09:44 | | Глас Русије, фото: sah.wikipedia.org/ vostok.rs |


Стручњаци из Русије и Немачке кренуће у експедицију како би одгонетнули загонетку најдубљег језера Јактутије — поларне републике у Источном Сибиру. Пре тога језеро Велико Токо никада није било проучавано. Међутим, познавање његове историје ће омогућити да се оцене промене климе на у овом климатском појасу.

На дну јединственог природног резервоара биће пробушена бушотина. Анализа талога са дна ће дати податке да се дешифрује историја не само Великог Токоа, већ и других околних језера и околне територије.

Јакутија се сматра покрајином језера и ледника, по којима се у принципу може реконструисати палеографија Приполарја, и чак предвидети његова климатска будућност. Управо зато је експедиција изазвала озбиљно научно интересовање.

У пројекту учествују научници Североистичног федералног универзитета Русије и низа универзитета Немачке. Један од руководилаца пројекта је угледни руски палеограф из Санкт-Петербурга Дмитриј Субето. Са немачке стране експедицију предводи професор Бернхард Дикман из Института за поларна и морска истраживања града Потсдама.

Они организују експедиције у два региона Јакутије. До 7. маја научна група ће проучити језеро Велико Токо и суседна језера. Детљно проучавање овог језера ће омогућити да се реконструише вековна историја кретања ледника, значи и климатских промена.

Глациолози су више пута истицали да су ледници у Приполарју почели да се топе. То изазива подизање нивоа воде у рекама и језерима. По мишљењу научника, такви процеси очигледно говоре о глобалном загревању.

Олга Соболевска,