Шетње по градовима прошлости

02-05-2013 01:24:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Црвени трг и кејови реке Мојке, Лењинград под снегом и пролећна Москва. Извршити путовање у прошлост у погледати на улице најлепших градова СССР и Европе очима уметнице Антонине Ромадановске (1906-1985) данас је прилично једноставно: у московској галерији Совком одржава се изложба непревазиђеног мајстора градског пејзажа.

На изложби су представљени акварели Антонине Ромодановске, направљени 1940-их и 70-их година. У то време у ликовној уметности владао је соцреализам. Али без обзира на то, радови уметнице остављају утисак вечитих: у њима нема патоса, карактеристичног са совјетско сликарство, а сви подвизи совјетске власти као да остају иза оквира уметничких интересовања. Сваки рад се одликује префињеношћу и насликан је са необичним мајсторством.

Финесе цртежа Ромадоновска је научила од чувених сликара графичара Владимира Фаворског и Николаја Купрејанова. Ипак, за разлику од учитеља који су се прославили гравирама, Ромодановску је више привлачио акварел. Од средине 30-их она је почела да гради сопствени стил. Њен живот је био испуњен путовањима. Алтај, Средња Азија, Долина Волге, Забајкаље... Са сваког путовања уметница је довозила мноштво скица, цртежа. Али главна тема њеног стваралаштва био је градски пејзаж. Годинама Антонина Ромодановска је сликала призоре Москве и Санкт-Петербурга. Боравила је и у европским градовима. И градски пејзажи су јој донели заслужену славу.

1947. године, поводом 800 година Москве, направила је серију пејзажа Око древних кремљовских зидина. 50-их и 60-их по скицама Антонине Ромодановске прављене су честитке и разгледнице, коверти, њени радови су штампани у многобројним часописима и новинама. Радови уметнице не само да поседују несумњиве уметничке вредности, они одражавају широки историјски и кулутрни слој наслеђа руског сликарства. Ови нежни, ваздушни пејзажи дају могућност да погледамо у недавну прошлост и да се прошетемо заједно са уметницом по московским и лењинградским улицама од пре 50 година.

У последње време аквареле Антонине Ромадановске често можемо да видимо на аукцијама разних аукцијских кућа, њени радови су тажени код колекционара. Али персонална изложба која омогућава да се потпуно упознате са њеним стваралаштвом одржава се први пут за дуги низ година.

Армен Апресјан,