Путин: науци су потребни амбициозни циљеви

01-05-2013 12:24:22 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Потребни су амбициозни циљеви и научна база за њихово достизање, изјавио је Владимир Путин говорећи на заседању Савета Председника РФ за науку и образовање. По речима шефа државе, руска наука има озбиљну базу и сада је треба потврдити на међународном нивоу.

Своје обраћање шефовима Савета председник Владимир Путин је започето темом која брине све. Наравно, један од главних проблема је финансирање. Али то није једино што ће помоћи да се много достигне у науци.

- Трудим се да се редовно састајем са научним колективима, са студентима, постдипломцима и више пута сам чуо од самих истраживача да се не решава све висином плате. Мада, понављам, то је базична ствар без које је немогуће нешто радити како треба. Али ипак то није све. Људима су неопходни амбициозни циљеви, она научно-истраживачкба за која ће им помоћи да реализују најсмелије стваралачке замисли. У том погледу такође ситуација се постепено мења набоље. Тако цена основних средстава руских научних организација скочила је за десет година отприлике 3,5 пута. А техничка опремљеност наших истраживача се скоро удвостручила.

Посебну пажњу Владимир Путин поклонио је научним центрима комплексе припреме. 2012. гдоине таквих центара било је 253. Осигурана је орпема за више од 33 милијарди рубаља. Тамо ради на десетине хиљада људи. Али треба имати и корист од рада ових центара, као и списак приоритета да се схвати које задатке треба решавати у првом реду, подвукао је предсендик. По његовом мишљењу треба такође изградити систем објективне анализе рада научних организација.

- Хтео бих овде да подвучем национални систем објективне оцене рада научних организација. Поред ресорне оценом активно се укључују професионални експерти. При томе систем оцене треба да делује и у погледу научних установа и на нивоу њихових структурних одељења, лабораторија и слично. То ће омогућити да се концентришу државна средстава у оним правцима где можемо да кажемо заиста релевантну нову реч. Да добиајмо обећавајуће резултате које тражи наше друштво и економија земље.

И наравно реч је о међународним истраживачким комплексима. Управо тамо се дешава прави пробој у науци, управо тамо треба да се привлаче снаге из читавог света. Русија већ сада игра огромну улогу у таквим истраживачким пројектима, као што је Велики хадронски колајдер у ЦЕРН. Узгред, место где је одржан Савет није одабрано случајно. Петербуршки институт нуклеарне физике Константинов у Гатчини је велики истраживачки центар у области нуклеарне физике. Један од најважнијих пројеката института је неутронски реактор истраживачог комплекса. На бези њега се сада прави међународни Центар за неутронска истраживања, о којем је говорио Владимир Путин. Може се говорити о томе да се у Русији разрађује највежи пројекат у свету класе мега сајенс – међународни истраживачки комплекси. И убудуће тамо ће се вршити истраживања од светског значаја у области физике и биологије.

Ана Форостенко,