Америка зближила Русију и Португал

01-05-2013 12:17:08 | | Глас Русије, фото: «КиноПоиск.ru»/ vostok.rs |


2. маја на руске екране излази филм Америка португалског режисера, уз сарадњу са шпанском и бразилском кинематографијом. У главној женској улози је звезда домаће кинематографије Чулпан Хаматова. Лирска прича се развија у оквиру криминалног сижеа.

Радња се дешава у Португалу. Чудна кућа која личи на брод. У њој раме уз разме живе преваранти који праве лажне пасоше, и клијенти који их чекају. Власник куће, као и читавог киминалног бизниса је Португалац. Његова жена је имигранткиња из Русије Лиза коју игра Чулпан Хаматова. Обична жена која живи обичним животом: муж, син, умирућа свекрва на рукама – и бескрајни станари који сањају да оду у Америку! Међу клијентима се нађе троје Руса. И Лиза се заљубљује у једног од њих. А затим мафија има последњу реч... То је криминална драма. О љубави, о сложеним односима. али најважније је да су наде везане за емиграцију често илузорне. Понекад просто жеља да се побегне од себе смаог, али само промена места није најбољи начин да се реше лични проблеми...

Режисер филма, Португалац Жуан Нуну Пинту је унео у филм много аутобиографског: рођен је у Мозамбику, са 6 година је доспео у Португалију као избеглица. Очигледно је зато филм испао животан, сматра руски филмски критичар Алсексеј Медведев.

- Исто то село, старо, португалско, то су последња дивља места у Европи где још остаје прави живот, где су односи отворени, класични.

Филм је већ добио награду за најбољу режију на међународном фестивалу у Софији и награду за најбоље ликовно решење на међународном фестивалу независног филма у Лисабону. Последњи моменат је врло важан. Он сведочи о признању у Португалији, где руски филм скоро да није заступљен. Заједничка производња филмова је једна од малобројних могућности да се бар некако појативе на огромном филмском тржишту на португалском језику. Али нажалост званични споразум о копродукцији између филмских посленика Русије и Португалије за сада не постоји – прецирзиала је у интервјуу за Глас Русиеј једна од водећих руских стручњака за копродукцију Ана Гуткова.

- Званичних копродукционих споразума имамо буквално шест. А пре неколико година било их је четири. Тамо су фигурирале Бугарска, Француска... Пре две године такав споразум је био потписан са Немачком. Ради примера: у Француској таквих споразума је око 50.

Може се правити филм без одговарајућих споразума, мада, како сматрају стручњаци, препрека у процесу снимања појављује се много више. Тим пре је вредно искуство и успех таквих пионира као што је Жуан Нуну Пинту. То је посебно задовољство играти на туђем језику, зато што немате чиме да се сакријете, морате јасно да пренесете своју емоцију и то што мораш да урадиш – сећа се о снимању филма Америка Чулпан Хаматова. По речима глумице, допало јој се да ради са португалским колегама. О важности овог рада не треба ни говорити.

Рита Болотска,