Чељабински метеор прети новом катастрофом

01-05-2013 12:02:56 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Метеор који је пао пре више од два месеца на југу Урала код Чељабинска може да лиши локалне становнике воде. Ако се подигне део метеора тежине пола тоне са дна језера Чебаркуљ, може да се деси локална катастрофа. Ради се о томе што је језеро једини извор воде за пиће за становнике истоименог града. Сада локалне власти и научници траже начин да то учине и да при томе не оштете систем градског водовода.

Дно на месту пада небеског тела је покривено дебелим слојем муља и у њему се метеор заглавио. Техника која усисва тле не може да помогне. Замутити воду значи оставити град без воде за пиће.

Стручњаци су предложили две могуће технолошке операције. У делу метеора се могу пробушити отвори, у њих могу да се ставе куке и да се пажљиво подигне метеор помоћу ужади.

А научници из Чешке су понудили уралцима јединствену технологију подводног метеорског риболова. Гинтер Клетечка, чешки геофизичар, биолог и астробиолог замислио је радикални и безбедни начин. Научник је 14 година радио у америчкој космичкој агенцији НАСА, учествовао у лансирању марсовског возила. Сада је он понудио начин да се извуче метеор. Ради тога, сматра Клетечка, треба замрзнути уљеза, тачније муљ око метеора. То није тешко, јер сада је температура на дну језера свега плус три степена, говори геофизичар:

- Принцип је следећи. Изнад метеора је 10 метара воде. Уз то три метра муља у који је буквално пропао, када је падао на дно. Пре свега изнад метеора треба скинути слој муља како би се на метеор ставио сензор.

Сензор је потребан да се тачно прорачуна тежина и величина космичког уљеза. Даље се ка метеору спуштају цеви, њима се осигурава довод течног азота. Простор унаоколо мрзне и формира се нешто попут цигле са муљем. Он може да се извуче без штете по градски водовод, тврди Клетечка:

- На дну може да се псотави чамац на надувавање. На њега може да се постави метеор. Остаје да се напумпа ваздух како би чамац подигао метеор на површину.

Тако да неће морати да се копа муљ и растерује по читавом језеру, прљајући читав систем узимања воде. Чешки научник је сигуран да је метеор могао да донесе на Земљу организам из космоса. Неће ваљда да се пушта у градски водовод!

Руски научници су сада тачно одредили место где се сада налази метеор. Уз помоћ магнетометрије направили су магнетну карту језера и пронашли аномалију 50 метара од изловања које је оставио после пада ванземаљски уљез. Радови на подизању метеора треба да започну наредних дана.

Станислав Каљакин,