Руски антибиотици нове генерације

01-05-2013 11:59:29 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руским нанобиотехнолозима пошло је за руком да синтетишу антибактеријске пептиде који успешно излазе на крај са цревним бактеријама и стафилококом. При томе отпорност ових микроорганизама на нове антибиотике се не појављује, па је и токстичост препарата врло мала.

Антимикробне супстанце у виду кратких молекула од десетак аминокиселина већ су познате. Ипак научници су их први пут искористили за прављење лекова. Ради се о томе што су овакви антибакеријски пептиди токсични. При њиховој високој концентрацији може да се нашкоди не само бактеријама, већ и себи.

Нанобиотехнолог Игор Јелисејев заједно са научницима петербуршког Научно-истраживачког Института за експерименталну медицину конструише беланчевине са антибактеријским својствима који поседују минималну токсичност.

При томе према њима се практично не израђује отпорност, што значи да је бактеријама врло тешко да им су супротставе. Такве конструисање беланчевине брзо разарају опну бактерије.

Другим речима, старе антибиотике који су често превише слаби и не могу да савладају болест, сада смењују нови, делотворнији.

Највероватније за сада ће се нови антибиотици користити као препарати локалног дејства. Може се од њих направити чаробни метак, истакао је Игор Јелисејев. то је такав скуп наночестица које не само да имају лековито дејство, већ и омогућавају да се лек усмери строго у потребно место.

То значи да ће организам у целини бити заштићен од тровања.

Олга Соболевска,