Спој преноса енергије и информација: велики економски ефекат

01-05-2013 08:37:11 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Eva Cristescu/cc-by/ vostok |


Руским научницима је пошло за руком да споје пренос електричне енергије и размену података. Први пут у свету оваква линија је направљена у руском научном граду Дубни. Она је направљена на основу стандардног оптичког влакна постављеног између стубова. Пројекат реализује мало иновационо предузеће универзитета Дубна – компанија Мезон.

Руски стручњаци су узели за основу технологију чувеног инжењера и физичара Николе Тесле. Још у 19. веку он је предложио метод преноса активне снаге уз коришћење резонансних својстава једнопроводничке линије направљене од металног проводника. О суштини ове технологије говори водећи инжењер компаније иноватора Мезон Александар Антонов.

- Информација иде кроз стакло, кроз оптику, а анергија иде по металном омотачу кабла. Конструкција кабла је таква да у њему иде десет стаклених оптичких влакана. Она су обмотана неком цеви, око ње иде метална трака која као да штити кабл. А затим иде полиетиленска опна. Тако да имформације иду стакленим водовима, по оптици, а електрика по металном омотачу. Пошто се ту користи резонансни метод, активна струка у ланцу не тече, дуж електричног кабла се распостире талас и губици напона су врло мали. Тако да је ту повољно преносити на велика растојања, у томе је и предност.

По омотачу оптичког кабла може се напајати нека опрема за рад телефона или мобилних оператера. То даје добру уштеду бакра, пошто се у оптичком каблу електрична енергија преноси стакленом оплатом. Спој преноса електричне енергије и информација даје велики синергетски ефекат, подвлачи проректор Међународног универзитета Дубна који коордиира пројекат Јуриј Крјуков.

- У свим нашим домовима постоји истовремено неколико кабловских система. То је и електрична мрежа, мреже преноса података Интернета, телефонија, телевизија, сигнализација. Постепено сви информациони системи се спајају у једну мрежу – мрежу преноса података. Електричне мреже стоје одвојено, нема технологије која би омогућила да се интегришу у један систем. Изградња два система одвојено захтева два пута више трошкова. Надаље мрежа преноса података и мрежа преноса енергије сервисира се од стране две компаније истовремено. Ако повежемо то у један систем, то је јефтиније.

Осим тога, оптичким влкном може да се преноси електрично напајање тамо где није згодно постављати два кабла за неки удаљени уређај, истиче експерт. На пример, када у удаљеном месту треба да се постави видеокамера, до ње треба одвести и мрежу предаје података и електрично напајање. То није згодно и скупо је. А тако једним каблом се преноси и једно и друго.

У Дубни већ раде два полигона где се испробава интелектуална мрежа предаје електричне енергије и података – на територији универзитетског кампуса на обали Волге. Тамо енергију троше уличне светиљке, видеокамере, тачке бежичног доступа Вај-Фај укључују се сопственим оптичким влакнима за сервере мониторинга и осигуравају се напајањем на основу дигиталне подстанице. Експерти сматрају да технологија руских проналазача има огромне перспективе.

Олег Нехај,