Праг: Прва сумња да се ради о терористичком нападу

01-05-2013 12:33:54 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Вест о снажној експлозији у Прагу, одмах је стигла до Москве и изазвала многа питања. "Глас Русије" је одговоре на та питања затражио од познатог преводиоца руске књижевности Милана Дворжака.

- Недавно је у близини данашњег места експлозије био пронађен сумњив предмет. Међутим, он није изазвао сумње, јер се није радило о експлозиву. Тренутно се званична верзија напада, која обично прва пада на памет, не саопштава. По свој прилици, ради се о експлозији гаса. То се догодио у центру Прага, где се налази главно позориште Чешке Републике, као и зграда Националне академије наука. И оне су оштећене. Што се тиче људи, у две прашке болнице је примљено око четрдесет људи. Четворо од њих је у тешком стању, са преломима. Међутим, нико од њих није у критичном стању, а објављено је и да нема бојазни за њихов живот. Међутим, истина је да се рушевине још увек ископавају. Постоји бојазан, да би се испод њих могао још неко налазити.

Полиција је блокирала подручје и стално га проширује. У почетку се радило само о те две зграде. Сада су затворена два насипа, пошто се место трагедије налази у близини реке Влтаве. Један мост је затворен, а све више се шири простор изолације. Постоји бојазан да би могло доћи до још једне експлозије. Међутим, до тога може доћи само ако се потврди верзија о експлозији домаћег гаса.

Можда само не желе да узнемирују људе, јер само што се догодила бостонска трагедија..

- Пре неки дан, у близини овог места је пронађен сумњив предмет. И мада је, понављам, тадашњи страх био неоснован, прва мисао да се у Прагу догодио терористички акт, појавила се буквално код сваког .

У Чешкој, у Прагу, раније није долазило до сличних инцидената?

- У раним 90-им у Прагу је експлодирало неколико бомби. Било је рањених, али не и погинулих. И тада је било утврђено да је кривично дело - терористички акт. Међутим, криминалац који је поставио бомбу у историјском делу Прага, на староградском тргу, никада није био пронађен. Међу рањенима се налазио и страни држављанин. То се заборавило. Много година је прошло. Праг је, што се тога тиче, до сада изгледао доста безбедан град.

У наше време, нигде се не може осећати безбедно.

- Свакако. Али, још увек постоје земље и градови који су више привлачни терористима. Становници великих градова у Америци, као и Руси, сигурно, више треба да се плаше напада него грађани Прага. Тако је бар до сада било.

Гајане Ханова,