Североисточна Азија срља у нови залет трке у наоружању

01-05-2013 09:24:57 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Криза на Корејском полуострву иницира трку у наоружању у Североисточној Азији. На војним базама Наха и Тинен на Окинави, Јапан је разместио ракетне ПВО системе „Патриот“ најновије модификације РАС-3. То је урађено за две године пре предвиђеног рока због ракетних претњи ДНР Кореје.

Истовремено јачају други чиниоци оружаних снага Јапана. По први пут у протеклих 10 година изразито је повећан војни буџет земље. Уједно јапанска влада намерава да ревидира „пацифистички“ устав земље, који ограничава могућности коришћења њених оружаних снага у иностранству.

Јужна Кореја већ у јулу планира почетак размештања свог система противракетне одбране. Развијање система ПРО започето је још 2006. године, када је Сеул одбио да се прикључи глобалном систему ПРО САД. Размештање система је више пута пролонгирано, међутим изгледа да су сада решени како финансијски тако технички проблеми. Јужна Кореја такође убрзано ради на балистичким ракетама са дометом до 800 километара. То изазива забринутост у Пекингу, јер ће ове ракете потенцијално бити у стању да дубоко продру у кинески простор. Осим тога, у наредне две године Сеул намерава опремање својих разарача крстарећим ракетама класе „вода-земља“ са дометом 500-1000 километара. Данас су разарачи опремљени борбеним системима са компјутерско-радарским навођењем „Иџис“.

Све наведено, као и забринутост Пекинга у вези јачања америчке ПРО на Пацифику, може да подстакне Кину да појача потенцијал за „други удар“. Такво мишљење заступа директор Центра друштвено-политичких истраживања Владимир Јевсејев.

- Кина ће парирати сваком јачању ПРО САД од удара северокорејских ракета. Постоји веома озбиљна претња уласка Североисточне Азије у трку ракетног и нуклеарног наоружања.

Кина данас има 50 до 75 носача стратешког наоружања – ракета и авиона. Низ америчких експерата сматра, да она намерава да повећа овај арсенал до 500 јединица. Одређен део биће на подморницама. Осим тога, Кина планира увођење пројектила са више бојевих глава, што ће отворити могућност за продор кроз противракетни штит САД.

Руководилац Центра међународне безбедности Института за светску економију и међународне односе Руске академије наука Алексеј Арбатов износи следеће мишљење.

- Кина је забринута системом ПРО, који САД размештају у Азијско-Тихоокеанском региону. Она је прво кренула путем различитих мера усмерених на савладавање ПРО. То су ракете са раздвојеним деловима, лажни циљеви, разне врсте ометања. Затим је она прешла на пут стварања свог система ПРО. Узгред, глобална и регионална ПРО САД је на 90% лоцирана у Азијско-Тихоокеанском региону. Званично образложење – то су мере против Северне Кореје. А у суштини се има у виду и Кина.

Експерти истичу, да Кина има проблема са откривањем балистичких ракета у тренутку њиховог лансирања. Ово заостајање она намерава да превазиђе својим свемирским програмом. Ове године Кина намерава лансирање 20 сателита; према претпоставкама три четвртине од овог броја чине сателити војне намене. Посебна њихова намена је откривање лансирања ракете на основу млаза приликом стартовања. Пре свега се ради о ракетама-пресретачима „Патриот“. Раније су се оне размештале на јапанским разарачима, а сада и на јапанским војним базама на Окинави.