Пентагон позива у помоћ „приватне војске“

28-04-2013 11:00:23 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/The U.S. Army/cc-by/ vostok |


Секвестер буџета Пентагона може да доведе до значајног смањења снаге регуларне војске САД. Према мишљењу низа стручњака, то ће само гурнути свет у развој приватног војног бизниса.

Америчке копнене трупе су и без тога већ планирале смањење за скоро сто хиљада људи. Међутим, у случају наставка секвестра мораће да се иде на додатна смањења, укључујући Националну гарду и армијску резерву. У том случају биће доведена у питање способност армије да учествује у великим војним акцијама.

Експерти верују да проблем није у секвестру буџета. Људи једноставно не желе да иду у армију. Први заменик председника Академије геополитичких проблема Константин Сивков:

- Војним стручњацима је било очигледно да су се ти проблеми у америчкој армији појавили одавно. У првом реду, према карактеру вођења борбе у Ираку и Авганистану. Америчка армија је показала отворену морално-психолошку неспремност персоналног састава за вођење герилских акција. Значи и у решењу кључног задатка било ког рата – задржавању територије. Америчка армија је једна од борбено најспособнијих када се води рат против редовних трупа. Када је америчка војска у прилици да примени оружје на даљину, не ризикујући животе својих војника. Ако говоримо о борби прса у прса, што је карактеристика герилска борбе, амерички војници не желе да гину. То је болест било које плаћене армије. Живот се може ризиковати само за идеју.

Кадровски проблем ће довести Пентагон у зависност од приватних војски. Њихова улога ће се временом повећавати, о чему говоре војне акције у Ираку и Авганистану. У овом тренутку постоји укупно више од три хиљаде компанија, које у више од 60 земаља света, нуде одговарајуће услуге. Оне се све чешће дефинишу као структуре које би могле да замене националне армије, које раде по уговору. Међутим, директор Центра за стратешке конјунктуре Иван Коновалов, не слаже се у потпуности са таквим приступом. Једно време постојао је тренд да се многе војне операције обављају уз помоћ приватних војних компанија. Јер, оне делују брзо, и могуће је ангажовати их на краћи рок, на пример на годину дана, а потом раскинути уговор, док је регуларна војска константна категорија. Временом се схватило да је то немогуће. И одустало се од те идеје. Али они врше своју функцију. Зато јер у Ираку или Авганистану армија не штити нафтовод. То раде приватници у интересу неке компаније. Али никада војни приватници неће заменити армију. А компаније, које делују у зони борбених дејстава, су углавном нафтен компаније или рудници дијаманата и они не могу да прођу без приватника. Јер, армија неће штити њихове интересе.

Међутим, управо приватне армије, по мишљењу многих стручњака, су најефикасније у локалним оружаним конфликтима. Јер је време великих ратова, у којима треба ангажовати велике војске, по свему судећи прошло, „приватници“ постају тражено средство за практичну реализацију геополитичких доктрина.

Хипотетички Вашингтон генерално може да веди ратове ван својих граница искључиво снагама „приватника“. Стручњаци наглашавају погодности такве одлуке.

Одсуство стране редовне војске спречава да се говори о окупацији. Људске жртве „приватника“ не рачунају се као жртве Америчке армије. Недостатак одговорности према америчкој власти и недостатак судске надлежности у земљи у којој се налазе даје им могућност да знатно прошире оквире дозвољеног у постизању постављених циљева.

Међутим, тешко да „приватници“ могу да замене националне армије. Регуларна армија штити политичке интересе државе, а „приватници“ – комерцијалне. Највероватније да ћемо у будућности имати посла са необичном симбиозом, која постаје део логике модерног ратовања за ресурсе. Криза националне армије најамбициознијег геополитичког играча на светској сцени само доприноси придавању овом феномену међународног статуса.