Налазите се на страници > Почетна > Блог > Quo vadis, Afganistan?

Quo vadis, Afganistan?

25-04-2013 12:44:10 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Mikhail Evstafiev/cc-by- |


Поштовани слушаоци, завршавамо пројекат Авганистан-2014: пре и после и надамо се да је неког од вас ова тема заинтересовала дубље. Очекујемо ваше одзиве, питања и жеље, авганистанска тематика остаје и убудуће једна од најважнијих за Глас Русије.

Quo vadis? – Куда идеш? Ово библијско питање које је постало хрестоматијско, све чешће звучи примењено према Авганистану, како се приближава рок повлачења трупа западне коалиције из ове земље. Политичари и војска, парламентарци и аналитичари покушавају да размотре данас будућност ове земље. Да размотре кроз мрачну завесу војног пожара који или избија, или злослутно тиња, али никако се не гаси.

У чему се слажу и о чему дискутују они које брине судбина земље уморне од страних инвервенција и унутрашњих неприлика? Учесници конференције у Руском институту за стратешка истраживања виде, на пример, овакве мгоуће „мапе пута“ за режим у Кабулу. План А: авганистанска влада задржава власт и чува актуални статус-ков. План Б: Кабул пристаје на поделу државе по етничом принципу и даје јужне регионе под контролу наоружане опозиције. План Ц, који се подудара са мишљењима британских и америчких експерата који предвиђа посетепену децентрализацију Авганистана и формирање широких аутономија у регионима где компактно живе Пуштуни. Са тим се слажу неки од авганистанских герилских командира.

Директорка немачког невладиног Центра за међународне мировне органиазције доктора Алмута Виланд-Каримија обулка је могуће варијанте у некакву уметничку форму. Не набрајајући неке међусценарије, треба навести поседњи – Назад у будућност. И ту је све такође јасно – повратак ситуацији после повлачења СССР, када су талибани дошли на власт.

Тачније круг се затвара? Авај, већина експерата је склона управо таквој варијанти. Наоружани странци у Авганистану, ма чиме оправдавали своје присуство, увек су били и биће у очима Авганистанаца окупатори. У разговору за Глас Русије копредседник независног међународног аналитичког центра Авганистан Аналистс Нетворк Томас Рутинг истакао је да ће нова мисија имати двостурке последице.

- Са једне стране стране трупе у очима многих Авганистанаца доприносе стабилизацији ситуације. Али са друге они су истовремено и дестабилишући фактор, пошто ће остати мета за напад терориста. Јер лидери Талибана су изјавили да ће бити спремни за политички дијалог само под условом повлачења трупа коалиције. У томе је стуштина дилеме.

Мишљење Леополда Нутија, професора историје међународних односа римског универзитета Рома Тре.

- Позитивна варијанта је мало вероватна, каже професор. Многи се плаше да ће се поновити сценарио који се десио после повлачења совјетских трупа и довео до грађанског рата. Варијанти може да буде неколико, али најважније је да је народ уморан од рата.

Не према туђим речима, већ из личног искуства ситуацију познаје шпанска новинарка Моника бернабе која живи сада у Кабулу, аутор књиге о овој земљи и оснивач Авганистанске асоцијације за људска права.

- Нама показују леп филм, витрину, говоре о демократији и развоју. Али треба скинути са ове витрине блистави лак и постаје очигледно да земља нима никакве основе да буде самостална. Ја сам песимиста у погледу будућности Авганистана. Сматрам да чим земљу напусте трупе међународне коалиције, државу која има у влади и парламенту бивше терористичке командире, очекује невесела будућност.

Истина, немачки колег аБернабе, писац и новинар Марко зелигер, аутор књиге Умрети за Кабул, не сматра да ће после повлачења трупа коалиције у Авганистану започети грађански рат. Превише је блага, између осталог некретнина, нагомилано за ово време код представника владајућих кланова да све то изгубе у пламену унутрашњих сукоба.

Међутим један аспекат о којем не говоре превише је то да је Авганистан неисцрпна ризница литијума, као и гвожђа, бакра и злата. Не привлачи ли зато ова земља к себи стране завојеваче у лику разних незваних пријатеља?

Олег Севергин,