Директне линије са председником популарне на постосовјетском простору

25-04-2013 02:27:38 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


25. априла у етру водећих руских телевизијских канала и радиостаниц биће емитован програм Директна линија са Владимиром Путином. То ће бити већ 11. Путинов дијалог са руским грађанима у директном програму. Пример руског председника испоставио се заразним. Подухват су прихватили лидери постсовјетских држава. У преосталом свету овакво комуницирање скоро да нема аналога.

Први пут Владимир Путин је разговарао са грађанима Руске Федерације у директном програму 2001. године. За време које је од тада прошло његов пример прихватило је неколико лидера постсовјетских држава. Међу првима је ово искуство преузео председник Казахстана Нурсултан Назарбајев. 2005. године он је одговарао на питања у директном програму, 2007. године учествовао је у интернет-конференцији, а 2009. године поново се вратио телевизијском формату. Исте те 2009. године на стотину питања у директном програму одговорио је председник Грузије Михаил Саакашвили. А 2011. године опробао је овај формат и украјински лидер Виктор Јанукович. Између осталог мода комуницирања са народом у директном програму ван граница постсовјетског простора није прошла. Западни политичари више воле друге начине везе са бирачима, говори директор Међународног института за најновије државе Алексеј Мартинов.

- По правилу комуницирање са грађанима се дешава на Западу најчешће само зса време предизборних кампања. И само посредством исте те телевизије, теледебата, некаквих медија. Ретко се у последње време практикују такве ствари као што су живи сусрети са народом, масовна иступања пред људима. На Западу ми то практично више не видимо.

Изузтак из правила био је сада покојни председник Венецуеле Уго Чавес. Као одличан говорник, он је сатима могао да говори народу. Овај дар редовно је користио за време телевизијских емисија Ало, председниче. Од 2007. године она је почела да се емитује сваког радног дана, трајала је најмање сат и по. Чавесу припада и својеврсни рекорд: једном је без прекида разговарао са земљом осам сати.

Што се тиче грађана Америке и европских земаља, они имају такође могућност да постављају питања својим лидерима. Ради тога постоје сопствени формати, говори експерт Центра за политичку коњуктуру Русије Јевгенија Војко.

- Немачки канцелар Ангела Меркел комуницира са својим народом не преко посредника, не преко неких друштвених мрежа или етра, већ састајући се са грађанима Немачке у неформалној атмосфери. Или на пример сваке године се одржава дан отворених врата у ресору федралног канцелара. То омогућава људима да виде у коим условима ради канцелар, каква је атмосфера и шта је у ствари администрација немачког канцелара.

Многи лидери разговарају са грађанима путем Твитера, Фејсбука или других друштвених мрежа. На пример, тако ради амерички председник Барак Обама. Он је био први председнички кандидат који је активно користио друштвене мреже за своје предизборне камапње. Од тада његово интерсовање за њих не слаби. Обамина страница на Твитеру је једна од најпопуларнијих у свету.

А буквално ових дана разговор са народом преко Твитера обећао је председник Египта Мухамед Мурси. Он намерава да то чини по пола сата свако вече.

Артем Кобзев,