Корејско полуострво преживело «Дан Сунца» и вратило се обичном животу

22-04-2013 12:07:23 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Ове недеље је дошла до финала скоро двомесечна серија под називом Пјонгјанг спреман да почне нови рат. Сваку епизоду те серије су пажљиво пратили не само у Сеулу, већ и у читавом свету. 15. април је Северна Кореја дочекала опширном парадом цвећа, а није лансирала ниједну балистичку ракету. Крајем недеље Пјонгјанг је изјавио да је спреман за преговоре с Сеулом и Вашингтоном. Додуше, реч је поново била о неостварљивим условима.

Током неколико недеља су власти Северне Кореје изјављивале да у данашњим условима дијалог ни с америчким марионетама, односно, јужним суседом, ни са самим луткаром није могућ. У четвртак комитет одбране Северне Кореје је представио списак услова за одржавање преговора. Међу њима су укидање санкција УН, извињење за непријатељске акције и обећање да се неће угрожавати суверенитет Пјонгјанга. Интересенти су реаговали одмах и потпуно очекивано: у Сеулу су назвали такве захтеве нелогичним, а Вашингтон је затражио од Северне Кореје да сврши са лукавством, те предузме заиста озбиљне кораке у правцу денуклеаризације.

Дакле, стране су се вратиле обичној реторици, а ситуација на Корејском полуострву се релативно стабилизовала. То је све било после скоро два месеца очекивања почетка отвореног супротстављања, и то не само између Севера и Југа, већ у перспективи у читавом региону.

10. април је датум, за који је Пјонгјанг замолио да се евакуишу из земље све дипломатске мисије. Сви су очекивали лансирање најмање две, а неки експрети читаве лепезе балистичких ракета. Затим је време лансирања било пренето за 15. април, када је Пјонгјанг обележавао 101. годишњицу рођења оснивача северокорејске државе. Међутим, до лансирања није дошло. Што више, у понедељак је у главном граду Северне Кореје уместо традиционалне и логичне у данашњој ситуацији војне параде одржан фестивал цвећа. Сутрадан, када су у Сеулу десничари организовали ритуално спаљивање портрета корејских лидара из прошлости и данашњости, оглашене су нове ратоборне изјаве и претње – напасти Јужну Кореју без упозоравања. Званични Сеул је такође одговорио оштро. Међутим, на незваничном нивоу сви ти догађаји су остали скоро незапажени. Људи су ишли на посао, у радњама нико није чекао у реду да би купио со и шибице, потенцијална опасност се одражавала само у летовима хеликоптера, када су 15. априла амерички хеликоптери патролирали небо над Сеулом. Зашто је данашње заоштравање на Корејском полуострву изазвало такву ажиотажу у иностранству, све до сада остаје загонетка, - испричао је Гласу Русије професор универзитета Кунмин у Сеулу Андреј Лањков.

- Важна одлика размене љубазности на Корејском полуострву је било подстицање напетости од стране медија. Када је почео ток претњи, сви су почели да озбиљно пишу о опасности рата. Сада у Сеулу има много дописника, који у недоумици лутају кроз град и покушавају да нађу бар једног забринутог Јужнокорејца. То није лак задатак. Огромна већина Јужних Корејаца је отишла да гледа како цветају вишње.

У априлу, када цвета сакура, Јужна Кореја, као и Јапан, доживљавају туристички бум. Међутим, ове године није тако. Управо због медијске хистерије, како кажу сами Јужнокорејци, висока сезона је упропашћена. Многи су одустали од путовања у ту земљу, без обзира на плаћене скупе аранжмане и високе новчане казне, - пожалио се Гласу Русије Ким, један од месних водића.

Због недавног заоштравања туристи су одустали од путовања. То је нанело велику штету туристичкој грани. Пад у односу на протеклу годину износи 70 одсто. Исто тако је било 2010. године, када нас је Северна Кореја напала. Тада су многи одустали да иду овамо, али је данас ситуација другачија, све је мирно. Странци су више забринути него ми.

Становници, који имају више од 60 година, навикли су се на свакодневне изјаве северног суседа. Експерти – представници војног и специјалних ресора тврде да напад не може да буде нуклеарни. То су објавили све месни медији. Приликом редовне седнице јужнокорејско-америчког војног комитета експерти су истакли да ће за дораду одговарајућих технологија Пјонгјангу требати најмање 5 година.

После неодржаног лансирања ракета власти Северне Кореје су прешле на мање опширне, а ипак осетне начине притиска на јужног суседа. У среду је званични Пјонгјанг игнорисао молбу јужнокорејског предсденика Пак Кен Хе да се обезбеде намирницама Јужнокорејци, који су остали у посебној индустријској зони Кесон. Железнички саобраћај је с њом Пјонгјанг блокирао још у фебруару, а 3. априла блокиран је саопбраћај цестом. Успела је евакуација скоро свих компанија, осим 209 људи. Председник Пак Кен Хе је такође молила да би у Кесон дошли руководиоци компанија, који би инспектирали стање људи и опреме фабрика. Све су те молбе остале без одговора.

У Пјонгјангу тврде да је будућност индустријске зоне под знаком питања, јер америчке марионете су фактички издале идеале политике зближавања две земље, која се спроводила све до 2010. године. Међутим, експерти називају ту изјаву исто таквим блефом као и остале, намењене углавном ради унутрашње употребе. У условима када економија земље преживљава кризу, власти Северне Кореје су поново подсетиле своје грађане да је рат с јужним суседом само привремено обустављен, да ће ускоро под притиском војне надмоћи Пјонгјанга Сеул учинити уступке и пружити Северној Кореји редовну помоћ, коју у северокорејској штампи називају платом за мир. Додуше, председник Републике Кореја Пак Кен Хе је изјавила да је неопходно обуставити безизлазну ситуацију помоћи Северној Кореји, кад се њено руководство влада тако неодговорно.