Налазите се на страници > Почетна > Блог > Чеченски траг Бостона

Чеченски траг Бостона

20-04-2013 09:20:27 | | Глас Русије, фото: © Коллаж: FBI/vk.com/ vostok.rs |


После неутрализације терориста, који су подметнули експлозију за време бостонског маратона 15. априла, постало је јасно да су САД истрагу спроводиле у контакту с руском страном. Председник Барак Обама је у петак разговарао телефоном с руским председником Владимиром Путином. Захвалио се Москви на сарадњи у антитерористичким мерама и за помоћ после бостонског напада. Ово се догодило већ након што је један од терориста био убијен, а други ухапшен после окршаја с ФБИ у предграђу Бостона.

Испоставило се да су терористи 19-годишњи Џохар и 26-годишњи Тамерлан Царнајев. Старији је био убијен. Џохар је после пуцњаве ухваћен у петак касно увече у предграђу Бостона. Налази се у болници у тешком стању. Браћа – етнички Чеченци – су већ неколико година живела у САД. Амерички медији у вези с овим пишу да ће ФБИ и ЦИА морати врло тесно да контактирају с руским антитерористичким службама како би довели до краја истрагу у вези с овим случајем.

Одмах након убиства једног терористе и хапшења другог амерички председник је одржао специјалан говор и изјавио је да ће ФБИ, ЦИА и друга специјална надлештва наставити истрагу. По Обаминим речима, треба дефинисати могуће везе терориста. Међутим, главно је, рекао је Обама, да се схвати како је уопште све то могло да се догоди.

- Имамо још много питања. Међу њима је и следеће: зашто су ови млади људи који су одрасли и школовали се овде, који су постали део наше заједнице и наше земље, починили такво насиље? Како су планирали и спровели овај терористички акт и да ли су добили помоћ? Одговоре на ова питања треба да знају породице оних који су бесмислено погинули. Треба да их знају рањени од којих ће многи сад поново морати да уче да стоје, ходају и живе.

Америка ће заиста морати да одговори на мноштво болних питања. Москва је већ више пута отворено говорила Западу да није много избирљив кад прима неке исељенике из Русије.

По подацима америчких медија који се позивају на податке имиграционих власти, 19-годишњи Џохар Царнајев је први пут дошао у САД 2002. године и у септембру 2012. године је добио држављанство. 26-годишњи Тамерлан је у САД наводно допутовао 2006. године. Није имао држављанство, али је имао „зелену карту“, која му омогућава да живи и ради у земљи. Пре две године агенти ФБИ су проверавали да ли Тамерлан одржава везе с екстремистичким организацијама, али ништа нису пронашли. Он је у јануару прошле године на пола године напустио САД и отишао је у Русију. Како показују материјали ФБИ Царнајев-старији се с последњег путовања из Русије вратио с карактеристичном брадом. Водио је врло затворен живот.

Председник Чеченије Рамзан Кадиров је изјавио да браћа Царнајев никад нису живела у Чеченији и да она не може да сноси одговорност за њих.

- Што се тиче Царнајева, ми за њих не знамо. Они нису живели код нас. По подацима медија, укључујући и америчке, они су живели и школовали се у Америци. Значи, то је њихово америчко васпитање. Није наше. И зато не сносимо одговорност за то. Жао нам је што се то десило, што су погинули људи и што има рањених. Изражавамо своје саучешће.

По мишљењу бившег градоначелника највећег града САД, Њујорка, Рудолфа Ђулијанија, још увек нису сви Американци свесни да тероризам никуд није нестао, да се притајио и да може поново да удари у сваком тренутку.

Бостонска трагедија је показала да је потребна још ближа међународна координација напора за спречавање терористичких актова. Како је данас саопштила служба за штампу у Кремљу, за време свог телефонског разговора Владимир Путин и Барак Обама су се договорили да наставе сарадњу у борби против тероризма.

Андреј Федјашин,