Сиријски рат: на оштрици удара - Јордан

20-04-2013 10:25:06 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/color line/cc-by/ vostok.rs |


Лоцирање оклопне тенковске јединице САД у Јордан сведочи о претварању сиријског конфликта у регионалну катастрофу. Плашећи се већ за своје блискоисточне савезнике Американци покушавају да спрече најгори сценарио развоја догађаја.

Присуство америчке војске у Јордану може још више да погорша сиријску кризу, рекао је званични представник МСП РФ Александар Лукашевич. Подсетићемо да је ових дана министар одбране САД Чак Хејгел објавио одлуку Вашингтона да у Јордан пошаље Прву дивизију оклопних тенкова, као и око двеста искусних војних стручњака за обавештавање, логистику и специјалне операције. У Аману је потврђена намера Вашингтона, уз прецизирање да ће се амерички војници бавити јачањем борбене способности јорданске армије. Нешто раније председник Сирије Башар Асад је упозорио да постоји опасност да се пожар сиријског грађанског рата прошири на суседни Јордан, на чијој територији се, подвукао је Асад, врши обука бораца из сиријске опозиције и одакле побуњеници добијају оружје и муницију.

Америчку активност у рејону сиријског конфликта истовремено изазива неколико околности, сматра Владимир Исајев, професор Института за земље Азије и Африке МДУ „М.В.Ломоносов“.

- По мом мишљењу, главно је то што су се САД практично нашле у врло непријатној ситуацији, јер се њихова помоћ сиријској опозицији о којој се не говори у низу случајева претворила у помоћ снагама које раде за „Ал Каиду“ или просто улазе у њу. Зато су Американци чак изјавили да на неки начин треба пратити ову ситуацију. А зашто постоји таква пажња кад је у питању сиријско-јорданска граница? Зато што Американци, мислим, рачунају на следећу варијанту: ако падне режим председника Асада у Сирији, Сирија ће се у том случају, неизбежно, како сматрају многи стручњаци, распасти на два-три саставна дела. Зато што је Сирија с чисто конфесионалне тачке гледишта крајње нехомогена. Дакле, следећа земља на коју могу да се прошире различити немири ће бити Јордан, који такође није хомоген, и то не само конфесионално. Преко педесет одсто његовог становништва чине Палестинци.

Позиција Палестинаца се и по сиријском питању и по питању односа с Израелом веома разликује од званичне линије Јордана. Зато се, по речима Владимира Исајева, не зна чиме ће резултирати ове противречности. Јордан се врло опрезно односи према ономе што се дешава у Сирији плашећи се да сиријски догађаји сами по себи или борци које ратују на страни овог или оног крила сиријске опозиције, могу да почну да подривају јордански режим који се и без тога налази у крајње сложеној ситуацији. У овом смислу ће војно присуство САД дати већу увереност јорданским властима и истовремено ће омогућити Американцима да створе илузију контроле над развојем догађаја.

Американци никад нису крили своју стратегију према Сирији, рекао је у интервјуу за Глас Русије главни уредник информативно-аналитичког портала Источни експрес Салим Али Асад:

- Мислим да је ових 200 војника, о чијем слању је недавно објављено, део опште операције коју Американци планирају. Они желе да буду спремни за развој било ког сценарија у Сирији. Није искључено да спремају неки упад, што такође зависи од развоја догађаја у Сирији. Они не крију да желе да створе извесну тампон-зону на југу Сирије. Једноставно, сами се плаше исламиста и желе да заштите границе Израела. За њих је главно да контролишу Голанску висораван, како у њу не би пордрле неке терористичке антиизраелске групе и вршиле терористичке актове против Израела.

Улога Јордана у сиријском конфликту није баш најјаснија. Заиста, стиче се утисак да мало шта зависи од позиције Амана. Сједињене Државе не откривају карте, али дислоцирање практично у регион борбених дејстава дивизије оклопних тенкова и групе официра-стручњака за специјалне операције није шала. Тим пре што се зна за одлуку да се у Јордан пребаце комплекси ПВО Патриот. А Јордан се налази на самој оштрици ударца – или тенковског по Сирији, са своје територије, или непредвидивих дејстава исламиста из правца Сирије. Ни једна, ни друга варијанта неће донети ништа добро Хашемитској краљевини.

Никита Сорокин,