Who See Klapa: о романтизму, јајима на око и Русији

18-04-2013 01:54:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Најмлађа европска држава, Црна Гора, шаље на Евровизију реп-дует Who See који је својим хитом Reggeaton Montenegro, расклимао 2012. за почетак своју земљу, а затим читав Балкан. Нису они узалуд победници MTV Best Adria Act. Момци су претендовали и на звање најбољег европског уметника по верзији истог ТВ канала, мада су пали у "неравноправном" боју са руским певачем Димом Биланом.

Узрок балканског успеха чланови групе Dedduh и Noyz објаснили су просто: ми смо ипак на сцени већ 749 година, а наши конкуренти по 20.

У ствари, све је било мало другачије. Дејан Dedduh Дедовић је причао за Глас Русије о користи јајета на око, одуству романтизма, такође је објаснио зашто не треба грдити песме на конкурсу за Евровизију.

Све је започело тиме што је раних 2000-их Noyz ишао у уметничку школу, а Dedduh у трговачку. Састали су се на неутралној територији, у старој културној престоници Црне Горе, граду Цетињу и схватили – то је то. Ради се о томе, објашњава Дејан, што у то време у Црној Гори мало ко је слушао реп. Тако се и појавила група, чији је пун назив Who See Klapa. Клапа је традиционално певање акапела у обалским регионима Хрватске и Црне Горе, али по речима Дејана, та реч значи још и група.

- Ми нисмо хтели да се само зовемо Ху Си (Who See), што је и овако и онако чудно. Јер је потпуно неправилно и потпуно је ненормално да се неко зове Ху Си, јер ништа не значи. Нити шта представља. И онда смо само додали ту реч клапа. И то је то неко наше пуно име, које апсолутно нема смисла и које ништа не значи. Али то клапа је у ствари чак и најважнија реч у том нашем имену.

Све је код њих тако у шали. Рецимо, како да схватите обећање да ће становницима црногорског обласког града Будва биви изграђена планина, да се и тамо развија зимски туризам? Ипак разговор креће о томе да је Црну Гору тешко убројити у хип-хоп државе света, али последњих година ситуација је постала боља, и ту Дејан озбиљно почиње да прича:

- Почетком 90-их година тај неки звук код нас је увео управо Рамбо Амадеус својим албумом где је и те како био заступљен реп. То је било потпуно нешто ново у Црној Гори. Међутим, на несрећу нико га није испратио до појаве екипе која се зове Монтенигерс. После њих опет једна дугачка пауза, па смо се, ето, ми појавили у 21. веку. То јест, ми смо постали 2000. године, на самом крају или на самом почетку једног или другог века. Ето, наставили смо тај неки хип-хоп у Црној Гори. Што се тиче тренутног стања, доста екипа ради хип-хоп музику. Тај неки црногорски језик или црногорски сленг је јако-јако захвалан за хип-хоп. Некако има ту неку тврдоћу, ту неку жустрину, грубост, право оно што треба за хип-хоп. Мада, ја сам заговорник тога да било који језик на овој планети је захвалан за хип-хоп, јер хип-хоп уствари постоји да би људи исказали своје мишљење кроз музику, да би људи добили поруку.

Спот Reggeaton Montenegro сте снимали на Куби. А шта мислите о руској музици и руским пејзажима? Или је превише хладно за ваше песме?

- Слушао сам, али не могу да се похвалим да сам доста тога чуо. Што се хип-хопа тиче интересантне су ми неке цуре које то раде. Не могу да се сетим како се зову. Што се тиче Русије, ја јако волим ту земљу и радо бих отишао, и посетио, и видео руске градове, културу и тако даље. То је, иначе, братски народ од давних дана, што је чињеница. И радо бих снимао спот у Русији. Зашто да не.

Да ли је истина да пијете жива јаја пред концерте? Или је то још једна шала?

- Иначе, волимо да се шалимо, што је типично за Црногорце. Црногорци воле шалу и увек је тако било. Наравно да не пијемо жива јаја! То је одвратно! Једемо пржена јаја. На око, ми то зовемо. И волимо, уколико једно дуже време нисмо наступали, да одрадимо једну пробу. Онако, испред компјутера. Чисто пустимо битове. Одрепујемо. Онако, једно другоме. Да видимо да ли смо у форми.

Како сте решили да одете на Евровизију? Пионирска мисија је на вама, јер из Црне Горе још нико није ишао даље од полуфинала.

- Најискреније. Прихватили смо позив нашег јавног сервиса, РТВ Црне Горе да репрезентујемо Црну Гору у Малмеу, у Шведској, на евросонгу. Осим тога што нам је наравно част да је неко нас позвао да будемо баш ти који ће представљати Црну Гору, главни разлог, што се нас лично тиче, је то да репрезентујемо хип-хоп звук, пошто је то наша мисија. Мисија је сваког репера да шири реп културу ма где то било. Да пропутујемо мало, јер нисмо никад имали прилику да одемо толико далеко од наше земље, да упознамо неке нове људе, да искористимо и маркетиншки простор који нам се пружа.

Хвала што нисте рекли нешто врло патетично. Уосталом, какав је патос у игранци, јер тако се ваша песма за Евровизију зове.

- Ми, иначе, нисмо патетични, нисмо чак ни романтични. Могу за себе да кажем да нисам. Можда тако делујем многима. Али не! Иако сам приморац, медитеран и тако даље. Али рекао бих за себе да нисам романтик. Циљ нам је да се добро забавимо. Направили смо такву песму, где је забава у првом плану. Направили смо такав спот, где се забављамо не само ми него сви присутни у том споту. То нам је главни циљ. Мислим, жеља је да се што боље пласирамо и да уђемо у финале и олакшамо неком нашем следећем евровизијском представнику.

У песми за Евровизију сте помешали дабстеп, афроритмове, испала је ствар која вам није баш својствена...

- Другачија је и прилика и другачија је ситуација. Наравно, ми смо ту потпуно у неком новом искуству. Цензура је јако битна ствар у хип-хопу. Знате, не постоји длака на језику, не постоји цензура кроз наша два албума. Досад смо радили текстове који су врло слободни, храбри, да тако кажем, доста критички, са доста вулгарних ствари на правим местима. Међутим, за потребе евровизије све вам је то ускраћено. Не смете псовати. Тако да, наравно, нисмо могли да одемо на евровизију са неком хардкор хип-хоп песмом, јер то би било потпуно ненормално.

У Црној Гори на 600 хиљада људи, по мени, има 25 политичких странака. Ви никако нисте везани за политику?

- Апсолутно се не бавимо политиком. Политичка ситуација у Црној Гори је јако-јако озбиљна. Има јако довољно људи који се баве политиком. Међутим, нико од њих још увек није пронашао право решење за ситуацију у којој се налазимо. И ја верујем да ће свему томе једног дана доћи крај. И да ће многи политички коментари и многе приче које су нас се тицале ових година једног дана постати веома смешни. И можда и тужни, и тако даље. И не бих да се у тим причама и ми једног дана пронађемо. Тако да је боље да се базирамо на оно што најбоље знамо, а то је хип-хоп. Кроз хип-хоп ми, наравно, критикујемо и власт и опозицију.

Тимур Блохин,