Блиски и далеки непријатељи Северне Кореје

18-04-2013 09:57:02 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Гласине о оставци специјалног представника УН и Арапске лиге за Сирију Лахдара Брахимија претеране су. Дипломатски извори у УН саопштавају да он намерава да се дистанцира од Лиге, али остаје поредставник УН.

Лахдар Брахими има основе да буде разочаран дејствима Арапске лиге. Она је заузела страну сиријске опозиције и не види у председнику Башару Асаду партнера у регулисању кризе. Чашу стрпљења дипломате препунила је мартовска одлука самита Арапске лиге да преда место Дамаска у овој организацији непомирљивој опозицији Сирије. Такође позив Лиге свим земљама да на све начине подрже побуњенике и да их снабдевају оружјем.

Међутим мандат Лахдара Брахимија као посредника у регулисању кризе у Сирији претпоставља маскималну непристрасност према странама у конфликту. Отуда и намера да затвори врата Лиги коју је оптужио за учешће у разрарању Сирије. И даље да делује само као изасланик УН, што ће омогућити његовој мисији да сачува неутралност. Мишљење Саида Гафурова, експерта Института за примењену оријенталистику и африканистику:

Брахимијев став је разуман, оправдан и на крају крајева багородан. Он се гради како на личној честитости, тако и на политичкој сврсисходности. Брахимијев став има врло добре перспективе – он може да доприности политичком решењу сиријског проблема. Према информацијама које добијам од пријатеља из Сирије, у војном погледу ситуација се тамо мења у корист Дамаска. Војна победа над побуњеницима ће осигурати услове за политичко решење проблема. И тада ће Брахимијева мисија доприносити регулисању сиријске кризе политичим методама. Војног сценарија за решење кризе нема.

Регулисање сиријске кризе је немогуће док се пружа масовна спољна подршка оружјем и новцем радикалној сиријској опозицији, сматра директор Института за Блиски Исток Јевгениј Сатановски.

- Прошлог лета је поднео оставку са дужности координатора УН и Арапске лиге за Сирију Брахимијев претходних Кофи Анан. Основни разлог је немогућност изналажења додирних тачака између Дамаска и опозиције. Између осталог зато што низ арапских монархија, Турска и Запад, потхрањивали су радикалну сиријску опозицију политичком подршком, новцем и оружјем. Сада се изгледа ситуација понавља.

Очекује се да ће Лахдар Брахими учествовати у затвореном заседању СБ УН за Сирију. Он планира да информише о напорима за излазак из кризе. Није искључено да ће ипак замолити за потпуну оставку, или за промену статуса своје мисије – да представља само УН. Званични став Москве је да ће се оставка негативно одразити на регулисање конфликта у Сирији. Лахдар Брахими тражи сарадњу свих страна, али опозиција се до сада на то не решава, истакао је заменик министра иностраних послова РФ Генадиј Гатилов.

Константин Гарибов,