Две звезде уз Пјацолину музику

17-04-2013 12:26:29 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Прима балерина Маријинског театра Уљјана Лопаткина и позната немачка певачица и глумица Уте Лемпер припремају омаж „краљу танга“ Астору Пјацоли. 90-годишњици од рођења ситакнутог аргентинског композитора две звезде су посветиле Танго-гала. Вокално-играчки шоу уз учешће уметника Маријинског театра из Санкт-Петербурга, Националног балета из Летоније и аргентинског ансамбла Пјацила-квинтет биће одржан на сцени Московског театра оперете.

За Уте Лемпер овакав наступ је њен адут. Ове године Уте је чак била номинована за Греми за снимак Пјацолиног танга. Истина, у Русији певачицу још не познају у том својству: свој једини наступ у Москви, одржан пре пет година, Лемпер је посветила немачком композиотру Курту Вајлу. Зато Уљану Лопатнику, блиставу класичну балерину, руски грађани су већ могли да оцене и као играчицу танга. На пример, 2010. године на московсом бенефису уметнице. И ипак за Лопаткину Танго-гала је у многоме експеримент. Уочи акуалне премијере балетски критичар Олга Розанова у интервјуу за Глас Русије покушала је да прогнозира догађај.

- Уљјана Лопаткина је чувена класична балерина, одлична, паметна, префињена, има једно од најдубљих тумачења Лабудовог језера и случних улога. А танго је нешто сасвим друго. Ту је потребна друга пластика, други осећај музике, игре. За неколико минута направити страсни лик, нешто ефектно, што голица машту – то је сложена уметност. Али Уљјана је талентована, увек све промишља, одмерава, пре него што начини нови корак у уметности. И не сумњам да ће то бити занимљиво.

Занимљиво пре свега самој Уљјани Лопаткиној. Она је много пута говорила о својој љубави према тангу.

- Музика за танго и танго као играчки стил за мене имају посебан потенцијал, веома инспиришу и не могу мирно да слушам танго.

Детаљи Танго-гала пре почетка представе држе се у тајности. Ипак нешто се већ зна. Очекује се ватромет кореографских фантазија на тему популарног латиноамеричког плеса. При томе фантазије припадају истакнутим мајсторима балетске сцене као што је Ханс ван Манен. Холандски кореограф је аутор једночинке Пет танга,укљученог у актуални програм. Уљјана Лопаткина је припремала ову поставку са самим маестром. Балерина се сећа:

- У раду са Хансом ван Маненом све је ишло лако. Он је бирао за мене минијатуре и дела која су се у потпуности подударила са мојим осећајем и жељом да их изведем. Он не даје играчу, уметнику оно што му није природно да игра или се осећа у туђој кожи.

У Танго-гала Уљјане Лопаткине и Уте Лемпер снаге две звезде су једнако распоређене. Мада можда је Уте Лемпер више ангажована: предстоји јој не само да изводи музику Астора Пјацоле у појединим тачкама, већ и да прати својим певањем колегиницу за време игре.

Олга Бугрова,