Да ли ће у Венецуели бити пребројавања гласова?

17-04-2013 10:31:31 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Најочигледнији симбол нових политичких времена у Венецуели после председничких избора 14. априла су непрекидни маршеви са лупањем у шерпе. Присталице опозиције који се не слажу са победом наследника Уга Чавеса, потпредседника Николаса Мадура, излазе на улице и лупају посуђем. Захтевају пребројавање гласова, тврдећи да су резултати гласања били подметнути. Ови маршеви су се одвијали читав понедељак, уторак и наставиће се у среду, 17. априла

„Маршеви шерпи“ у Латинској Америци увек су имали чисто економски карактер. Уз помоћ посуђа људи су изражавали незадовољство због раста цена и мале плате. У Венецуели они су стекли чисто политичку обојеност. И сви се надају да ће шерпе бити најтеже чиме звецка опозиција.

Према разултатима ванредних председничких избора од 14. априла Мадуро је победио са разликом од око 1,% у односу на свог главног супарника – представника Блока демократског јединства Енрикеа Каприлеса. Последњи је затражио да се хитно спроведе потпуно пробројавање гласова. И мада сам Мадуро нема ништра поритв, наде да ће у Венецуели бити поново пребројани гласови практично нема. Национални изборни савет потпуно је у контроли власти. Уз то он је већ прогласио Мадура за победника.

Вашингтон је потпуно подржао десну опозицију и поновно пребројавање гласова. Док тога не буде, САД неће признати резултате избора, изјавио је представник Стејтдепартмента Патрик Вентрел.

- По читавом региону, у читавој полулопти присуство међународних посматрача, на пример из Организације америчких градова или ЕУ, омогућава да се потврди слободни и праведни карактер изборног процеса. Ми смо хтели да видимо слободне и праведне изборе у Венецуели. Али сада позиамо на пребројавање гласова. Сматрамо да то треба да се деси.

Међутим победу новог венецуеланског председника већ су признали главни суседи земље на континенту. Председник Бразила Дилма Роусеф позвала је Мадура телефоном, честитала му избор и изјавила да је спремна да ради са новим руководством Венецуеле. На слични начин је поступила Колумбија. Изборе су признали поштеним и слободни посматрачи Савеза јужноамеричких нација. Организација окупља 12 водећих држава региона, укључујући Аргентину, Бразил, Чиле, Боливију, Перу, Еквадор.

На изборима су присуствовала три посматрача Русије. Нисмо видели никакве прекршаје, рекао је у интервјуу за Глас Русије секретар ЦИК Русије Николај Конкин.

- Процес гласања текао је у пуном складу са актуалним законодавством Венецуеле. Само на два биралишта смо видели ред пред улазак у бирачке центре, гласање је протицало мирно, никаквих позива, агитација на биралиштима.

Скоро сви експерти су сигурни да до пребројавања гласова неће доћи. Али избори су показали да се земља фактички поделила на две једнаке половине – присталице и противнике Мадура. У таквој ситуацији нови председник ће тешко управљати. Ипак он није ни из далека Уго Чавес.

Андреј Федјашин,