Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Одећа руских царица

Одећа руских царица

16-04-2013 02:40:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


2013. године у Русији се обележава 400-годишњица царксог Дома Романових. Поводом тог адатума организатори експозиције Руске царице – мода и стил, крај 18 – почетак 19. века приредили су необичну изложбу. У Москви, у Изложбеној сали федералних архива представљена је одећа која је некада красила крунисане главе.

Експонати изложбе су из колекицје Државног Ермитажа и Музеја Гатчина, архивски документи, дела сликарства и графике, порцелан и накит – живи сведоци руске историје. На пример, Указ Петра Првог од 4. јануара 1700. године о ношењу хаљина попут мађарских, којим је фактички започела нова епоха у животу огромне земље. Први пут је широкој публици представљен указ из 1718. године О асамблејама или О правилима окупљања у приватним кућама и о лицима која у њима могу да учествују са својеручном исправком руског цара.

Руске царице, жене и мајке руских царева, биле су у првом реду жене које су волеле раскошну одећу. Оне нису просто пратиле моду, већ су је често и диктирале. Њихова одећа, галантерија, накит задивљавали су својом префињеношћу и богатством и били су део имиџа руске државе.

Такође на изложби су представљени занимљиви документи који ведоче о томе да су руске царице понекад саме учествовале у креирању одеће. 1781. године Јекатерина Друга је писала једном од својих сарадника писмо у којем је била описана и скицирана одећа за унука Александра.

Занимљиво је да су руске царице дуго носиле своје парадне хаљине. На изложби је представљена раскошна хаљина Александре Фјодоровне са шлепом дугим 4 метра, које је очигледно служило власници неколико година: царичина фигура се мењала, о чему сведоче шавови на боковима.

На изложби може да се види лични укус царица. Јелизавета Алексејевна, супруга цара Александра Првог, није носила розе боју, сваки пут је одбијала одећу која је имала чак незначајне детаље те боје. Александра Фјодоровна је волела праве, строге силуете, и често је одбијала карнере. Марија Фјодоровна, жена Павла Првог, без обзира на царску титулу, понашала се као класична свекрва која је забрањивала будућој царици Јелизавети Алексејевној да носи живе боје на хаљинама. Јелизавета се одликовала великом скромношћу: волела је једноставне беле хаљине, а ако је вероватни сећањима савременика, омиљени накит јој је био бели бисер.

Парадне хаљине и лакомислени шешири, албуми Париске моде и префињени украси представљени на изложби чине историју земље необично блиском и поклањају јединствену могућност да завирите у живот владара Руске дражве.

Армен Апресјан,