Култура као животна норма

13-04-2013 03:00:55 | | Глас Русије, фото: de.wikipedia.org/ vostok.rs |

Интеркултурна сарадња у условима социјално-економских промена – таква је главна тема 10. Конференције министара култура земаља чланица Савета Европе, која ће бити одржана у руској престоници. За место међународног сусрета одабран је московски Бољшој театар, а симболични датум отварања – Међународни дан културе, који се обележава 15. априла.

Русија, члан Савета Европе од 1996. године, први пут је домаћин конференције европских министара културе. То је и велика част, и одговнорност, пошто ће десети јубиларни сусрет протећи у проширеном саставу. Очекује се више од 230 учесника, при томе не само из 50 европских држава, већ и из низа земаља ЗНД. То су пре свега актуелни министри култура и државни секретари, представници међувладиних комитета Савета Европе и УНЕСКА, као и светски чувени посленици културе. Најављујући програм рада дводневне конференције, директор Департмана за информациону политику и међународне везе Министарства културе РФ Вадим Дуда истакао је најбитније:

- Прва тема: шта могу да раде владе ради јачања културе као јединствене базе за формирање општег националног идентитета. Друга тема су иновационе технологије и то како мултимедијална средства утичу на доступ култури. Трећа тема је посвећена улози СЕ, зато што прави дијалог међу културама може да буде ефикасан само ако се не затвара у једној земљи, већ постаје међународни.

С правом домаћина основни реферат на конференцији поднеће министар културе РФ Владимир Медински. он намерава да понуди за разматрање интеркултурални дијалог у Русији као јединствено искуство и перспектива приликом преласка ка информационом друштву. У реферату ће бити размотрено неколико тема – приметио је Вадим Дуда – између осталог неуспех теорије мултикултуралности.

- Као што знамо, у Немачкој је много страних радника који живе сами по себи, у Француској сами по себи живе Арапи – пред европским друштвом је проблем живота великог броја националности које не комуницирају међусобно у једној земљи. У том смислу искуство Русије је јединствено. Могуће да управо ми треба да дајемо решење за тај озбиљан проблем.

Првог дана конференције планиране су дискусије на тему Информациона политика – информационе технологије. Оне ће протећи између осталог уз учешће председника Парламентарне скупштине Савета Европе Жан-Клода Мињона, професора економије културе Миланског универзитета Луиђија Сака и директора московског Мултимедија арт-музеја Олеге Свиблове. Одлучено је да други дан буде посвећен разматрању улоге СЕ у европским културним процесима – овде ће модератор бити предедник међународних удружења у СЕ Жан-Мари Хејдт. Осим тога, планирају се билатерални сусерти, као и специјални сусрет линијом Фонда словенских култура и чак једна „нерадна манифестација“ – посета балетској представи Бољшог театра.

Како је приметио Вадим Дуда, надамо се да ће конференција бити почетак заједничког рата земаља Савета Европе на најважнијем питању – очувању културног наслеђа и осигурању свеопштег доступа објектима културе.

Олга Бугрова,