Приступачни туристички космос

13-04-2013 03:06:39 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/df_btyhoo/cc-by-sa 3.0/ vos |


2013-2014. године стартује неколико суборбиталних туристичких пројеката у САД: астронаути - аматери биће подигнути на висину од 100 километара, где већ почиње бестежинско стање. Међутим, стручњаци кажу да то није прави космос. А на орбиту и на Међународну космичку станицу засад само Русија може да вози туристе.

Разговори о космичком туризму почели су 1980-их година. У САД је чак одржано пробно лансирање у којем је туристкиња погинула. Успех у овој области постигла је само Русија. Од 2001. године на руским бродовима „Сојуз“ на орбиту је успешно допремљено 7 професионалаца. Први је Американац Денис Тито. Пошто је платио 20 милиона долара кренуо је у космос 2001. године и у орбити је провео 9 дана. За ово искуство, за ове утиске може се дати и велики новац, сматра Тито:

- Облетео сам Земљу 28 пута. Сваки нови круг је други цртеж од облака, друга светлост. Сазнајеш јако много о својој планети која се окреће испод тебе, видиш је, наравно, не целу као што је то могуће с површине Месеца, али свеједно схваташ колико је Земља јединствена и драгоцена. На пример, атмосфера је просто танка трака изнад планете и схваташ да човек заиста може погубно да утиче на њу.

Након што су у космос престали да лете амерички шатлови, космонауте на МКС могу да довезу само руски „Сојузи“. За туристе засад нема места. У РКК „Енергија“ већ се неколико година развија специјални туристички брод. А они који желе да се вину што је могуће више изнад Земље, мораће да се задовоље само суборбиталним туризмом. Овакви летови ће бити краћи, али и много једноставнији, сматра главни уредник часописа „Новости космонаутике“ Игор Марињин:

- Да би се изашло у Земљину орбиту брод треба да развије брзину до 8 километара у секунди. С истом брзином треба да уђе назад у атмосферу. То је велики проблем због преоптерећења и због температуре. Да би се организовао суборбитални туризам – да би се подигли на висину од 100 метара, а затим спустили – треба да се развије само 1,5 километар. Дакле, нема ни прегревања, никаквих преоптерећења. Ова варијанта је доступна свим мање-више здравим људима.

Суборбитални летови ће бити јефтинији од орбиталних. На пример, компанија Virgin Galactic обећава да ће возити туристе у космос за 2 милиона долара. Иако се у почетној фази пројекта било је речи о свега неколико десетина хиљада. Прво лансирање је планирано за децембар 2013. године. По речима руководиоца компаније, милијардера Ричарда Бренсона, он је увек сањао не просто да полети у космос, већ да тај сан и то искуство подели с другим људима.

- Од детињства, откако сам видео искрцавање космонаута на Месец сањао сам о томе да полетим у космос. Једва сам дочекао 1990. године кад је влада изјавила да је заинтересована за то да сви ми, обични грађани, на крају полетимо у космос. И једног дивног дана, сео сам у авион и кренуо сам на путовање по целом свету: да тражим стручњаке и научнике који би могли да саграде космички брод.

Истина, многи стручњаци сумњају у успешност Бренсоновског пројекта. Лансирање је већ неколико пута одлагано због проблема са свемирским бродом. И лет на њему представља велики ризик због неколико минута у бестежинском стању. Летови на МКС руским „Сојузима“ су у овом смислу идеална туристичка маршрута где су гарантовани и безбедност, и утисци, наводе стручњаци у закључку.

Анастасија Першкина,