Ракета Р7- ветеран совјетског космоса

13-04-2013 02:27:12 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Heriberto Arribas Abato |


Више од пола века руској космонаутики служи породица ракета носача Р7. Позната краљевска „Седмица“ која је у космос однела и први вештачки сателит Земље и првог човека, успешно се користи и данас. О томе, какав су улог у освајање космоса унеле ракете и шта их чека у будућности, за „Глас Русије“ говоре експерти.

Иницијално је ракета Р7 била друге природе, она је била балистичка и требало је да носи атомски „терет“ у било коју тачку земљине кугле. Ипак, техничке могућности су показале да је „Седмицу“ боље користити као локомотиву совјетске космонаутике, приметио је главни уредник журнала „Новости космонаутике“ Игор Маринин:

- Носачи ракета из породице Р7 су одиграли кључну улогу у совјетској космонаутици. Ради се о томе, да је тадашња шема развоја ракета била толико прогресивна, да је омогућила да се претекну и Американци и сви остали који су се бавили развојем ракетне технике. Подсетимо, да је наш први сателит, лансиран 4.октобра 1957.године, имао 83 килограма. За разлику од америчког, који је био лансиран пола године после и тежио свега око осам. Десет пута је наша ракета била моћнија на рачун овог јединственог техничког решења. Осим тога, она се показала поузданијом од америчких у то време.

Чини се, нећемо преувеличити ако назовемо конструкцију Р7 генијалним решењем оца руске космонаутике Сергеја Караљова. За то време, од скоро две хиљаде лансирања само се неколико десетина завршило без успеха, што је већ беспрецендентни ниво поузданости „Седмице“. Као и многе друге генијалне људске творевине, ову ракету одликује једноставност коришћења и производње, говори помоћник директора Института космичких истраживања Вјачеслав Родин:

- Рецимо то овако: овде се ради о веома спретним техничким решењима у моторима, еколошким компонентама, и што је веома важно, проста технологија производње. Зашто се аутомат Калашњикова сматра најбољим на свету? Зато што је и он тако прост. Он се једноставно производи и користи. У том смислу је и ова ракета попут аутомата Калашњикова.

Све ове предности не дају породици ракета Р7 да остари,сматрају експерти. До појаве нових носача ракета чекаћемо релативно дуго, модификована „Седмица“ још дуго ће бити главни калибар руске и иностране космонаутике, подвукао је Игор Марињин.

Сада се успешно завршавају летња тестирања нове модификације Р7, носача ракете „Сојуз 21А“. Ускоро она ће заменити „Сојуз-У“ и уводиће теретне космичке бродове на орбиту за доставку терета на Међународну космичку станицу. Испитивања управо пролази и ракета носач „Сојуз 21Б“ моћнија, са новим мотором треће генерације. Има већи капацитет, може понети скоротону терета и готово је извесно да ће бити сертификована за летове за 5 година, када се за то стекну услови након испитивања.

Григориј Миленин,