Научници израчунали вероватноћу избијања IV Светског рата

13-04-2013 10:49:51 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Пауза која је човечанству дата између Трећег и Четвртог светског рата ближи се крају. До оваквог закључка су дошли научници с руске Академије војних наука, базирајући се на теорији циклуса Кондратјева.

У складу с овом теоријом (она се назива и теоријом „дугих таласа“), коју је смислио совјетски економиста Николај Кондратјев, следећи светски рат може почети у наредној деценији, сматра члан Академије војних наука професор МДУ Сергеј Малков. На молбу „Гласа Русије“ професор је изложио своје виђење ближе перспективе човечанства.

У крајње поједностављеном облику циклуси Кондратјева су периоди економског развоја савремене цивилизације у трајању од четрдесет-шездесет година.

Николај Кондратјев је дефинисао укупно шест циклуса, који обухватају историјски сегмент од 1803. до 2060. године. Четврти циклус је трајао отприлике од краја Другог светског рата до прве половине осамдесетих година. Ми тренутно живимо у петом циклусу, који по прогнозама Кондратјева треба да се заврши 2018. године. Присталице ове теорије тесно повезују сваки економски циклус с њему својственим технолошким нивоом. Овај период се одликује развојем IT телекомуникација и роботехнике. Следећи, шести циклус, треба да буде обележен напретком у нано-, био-, информационим и когнитивним технологијама.

Међутим, сваки циклус је поред технолошких узлета обавезно праћен кризама и ратовима. Финале текућег циклуса и прелазак на следећи технолошки начин живота биће праћен минимум веома јаком политичком нестабилношћу, а можда и светским ратом, уверен је професор МДУ Сергеј Малков:

- Тренутно се налазимо у фази кризне ситуације, која је прешла у депресију, траже се неки излази из овог депресивног стања. Између осталог, уз помоћ нових технологија које ће бити замајци раста. То су такозване NBIC-технологије: нано, био, инфо, когнито. Али овај период је врло опасан пошто излаз још није нађен, а противречности су се накупиле. Обично у такво време почињу светски ратови. Светски трговачки, финансијски, економски и политички. Мења се свет.

Заиста, ако се теорија циклуса узме као модел, може се приметити да су се у два последња века најкрвавији догађаји у светској историји дешавали управо на самом повлачењу такозваних таласа Кондратјева. Криза се већ десила и сад се ближимо судбоносној ивици. По прогнозама присталица Кондратјевљеве теорије, критичан тренутак ће наступити шеснаесте-седамнаесте године.

Разуме се, сад је тешко говорити о томе да ли ће почети светски рат у пуној размери у традиционалном смислу. Али у то да ће започети информациони, психолошки, економски и трговачки рат професор Малков не сумња:

- Претходни, Трећи светски рат се дешавао управо на граници четвртог и петог циклуса Кондратјева. Он је протекао без примене оружја на свим местима, али су резултати очигледни: прекројена је геополитичка карта света, претендент на светску доминацију, СССР и његови савезници су доживели тежак пораз и престали су да постоје у пређашњем облику. У садашњој ситуацији улогу Совјетског Савеза игра нови претендент на светску доминацију – то је Кина.

На новој прекретници човечанства главни догађаји ће зависити од развоја односа између Кине и САД. Дакле, све већи конфликт на Корејском острву се одлично уклапа у модел промене света, убеђен је Сергеј Малков. У датом случају то је последица политике САД, која провоцира стварање конфликтних зона у границама америчких интересних сфера. У Пацифичком обручу у непосредној близини се налазе сви „технолошки“ конкуренти Сједињених Држава – и Русија, и Кина, и Јапан, па чак и Јужна Кореја.

По мишљењу Малкова, САД тренутно губе своје позиције у свету. Међународна економска стабилност изазива повећање курса америчког долара, а политичка повећава потражњу за Америком као светским арбитром. Због тога што услед економске моћи САД више не могу да поткрепе своје претендовање на лидерство у свету, оне ће почети да за то користе политичке, финансијске, па чак и технолошке инструменте. Американци су једноставно принуђени да изазивају нестабилност у свету.

Потпуно је очигледно да се у датом контексту ради о очигледној утопији. Стварност је таква да потпуно независно од теорије циклуса, прекрајање света не представља фантастичан сценарио.

Никита Сорокин,