Од чега кренути приликом куповине новог PC уређаја

26-03-2023 07:32:41 | | / mojenovosti.com |

Када купујете нови PC уређај, прва ствар коју треба узети у обзир су ваше потребе. Неопходно је да се посветите испитивању својих потреба и циљева, као што су захтеви за апликације, игре, обраду слика и тако даље. Затим би требало да испитате спецификације уређаја, укључујући процесор, меморију, чврсти диск, графику, звучнике, оперативни систем и трајање батерије.

Такође треба обратити пажњу на додатне опције, као што су USB портови, Wi-Fi и Bluetooth везе. На крају, треба узети у обзир и цену уређаја. У даљем тексту ћемо говорити превасходно о монитору и тастатури за ваш нови уређај као битним деловима за све потребе вашег рачунара које чкиди често занемаре. Ево пар тајни које ће вам значити приликом одабира.

Зашто је битно имати добар монитор

Монитор је уређај за приказивање података на рачунару. Добар монитор је важан јер вам омогућава висококвалитетан приказ слике на екрану. Ово може побољшати вашу радну продуктивност и повец́ати пријатност рада на рачунару. Такође, монитор са вишим резолуцијама нуди бољи квалитет слике, што омогућава прецизнији рад и већу продуктивност. Да бисте знали који монитор је најбољи за вас, потребно је да испитате своје потребе и циљеве.

Како да знам који монитор је најбољи за моје потребе

Ако сте играч, требало би да изаберете монитор са великом брзином освежавања, високом резолуцијом и бољим контрастом. Ако се бавите обрадом текста, требало би да изаберете монитор са добром резолуцијом и контрастом. Ако се бавите обрадом слике, требало би да изаберете монитор са већим контрастом и резолуцијом. Такође, треба обратити пажњу на величину монитора.

Какви све постоје монитори на тржишту

На тржишту постоје различите врсте монитора, укључујући LCD,LED и ОLED. LCD екрани су најчешц́и и обично се користе за обичне задатке. LED екрани су јачи од LCD-а и обично имају бољи контраст и боје. OLED екрани су најскупљи и најбољи, јер имају већу разлику контраста и бољи квалитет слике. Постоје и монитори за игре, који имају тенденцију да буду оштрији и осетљивији.

Данас најдоминантнија технологија у изради монитора јесте технологија LCD (Liquid Crystal Display).

LCD технологија се састоји од танког слоја течног кристала који се налази између две стаклене плоче. Ови кристали се активирају струјом и омогућавају пролазак светлости кроз одређене делове екрана, чиме се ствара слика.

Ова технологија је веома популарна због своје ефикасности у потрошњи енергије и релативно ниских цена у поређењу са другим технологијама. Такође, омогућава израду монитора у различитим величинама и омјеримадијагоналама страница, што је веома практично за кориснике.

Постоје и друге технологије које се користе у изради монитора, као што су OLED (Organic Light Emitting Diode) и LED (Light Emitting Diode), али су оне тренутно мање заступљене у односу на LCD. OLED монитори су скупљи и обично се користе у професионалним уређајима, док ЛЕД монитори користе LED осветљење за боље приказивање боја и ефикаснију потрошњу енергије.

У сваком случају, технологија LCD монитора је веома заступљена и сигурно ће остати доминантна у наредном периоду.

Велики избор тастатура

Тастатура је уређај који се користи за унос података, команди и информација у рачунару. Приликом куповине тастатуре можете бирати између механичких, мембранских и мултимедијалних тастер као између бежичне или жичне тастатуре. Механички тастери су најчешћи, а нуди се и већи избор. Мембрански тастери су тањи и прецизнији и обично јефтинији. Мултимедијални тастери се користе у скупљим моделима и нуде већу прецизност. Такође можете изабрати тастатуре са додатним функцијама, са тастерима за разне мултимедијалне апликације.

Засто је битно имати добру тастатуру за свој PC уређај


Добра тастатура је неопходна за коришц́ење рачунара јер вам омогућава да брзо и прецизно уносите податке у рачунар. Тастатуре са више тастера могу побољшати ваше радно искуство, омогућавајући вам да радите брже и прецизније. Такође, играчима је изузетно важна добра тастатура, јер им омогућава да брже реагују и имају бољу контролу над играма.

Како да знам која тастатура је најбоља за мене


Да бисте знали која тастатура је најбоља за вас, требало би да испитате своје потребе и циљеве. Ако се бавите обрадом текста, требало би да изаберете тастатуру са великим бројем тастера и прецизним дизајном. Ако сте играч, требало би да изаберете тастатуру са више тастера и бољом прецизношћу. Ако се бавите обрадом слика, требало би да изаберете тастатуру са додатним тастерима за мултимедијалне апликације. Такође, треба обратити пажњу на дизајн тастатуре и да ли је ергономска.