Шта да радити када се појави кандида на језику?

26-03-2023 07:30:15 | | / mojenovosti.com |

Кандида на језику је стање у којем се гљивица Candida albicans накупља на слузници ваших уста. Кандида је нормалан организам у вашим устима, али понекад се може повећати и изазвати нелагодности попут белих наслага на вашем језику или унутрашњим образима. Понекад се може проширити на кров ваших уста, десни или крајнике или задњи део грла.

Кандида је заправо врста квасца која је природно присутна у људском тијелу, посебно у устима, грлу, цревима и гениталном подручју. Код здравих особа, кандида се обично држи под контролом имунолошким систремом и другим микроорганизмима у тијелу. Међутим, прекомерни раст кандиде може се догодити и довести до инфекција, посебно код особа с ослабљеним имунолошким системомили оних који узимају антибиотике или кортикостероиде

Код кога се најчешће јавља кандида на језику


Иако кандида на језику може погодити било кога, вец́а је вероватноц́а да ц́е се појавити код беба и старијих особа јер имају смањен имунитет. Код других људи са ослабљеним имунолошким системом или одређеним здравственим стањима који узимају одређене лекове такође се може јавити кандида.

Најчешћи разлог због којег се кандида јавља на језику јесте чињеница да је усна шупљина мјесто гдје кандида најчешће живи. У здравом организму, присутност кандиде је нормална и није проблематична. Међутим, када се равнотежа корисних бактерија у усној шупљини наруши, кандида може почети да се размножава и узрокује инфекцију.

Постоје различити фактори који могу нарушити равнотежу корисних бактерија у устима, као што су лоша орална хигијена, пушење, лоша прехрана, стрес или узимање одређених лијекова, попут антибиотика или кортикостероида.

У случају инфекције кандидом на језику, могу се јавити симптоми као што су бијели наслаге на језику и унутрашњости уста, осјећај пецкања и сврбежа, те потешкоће при једењу и гутању.

Да би се спријечила инфекција кандидом на језику, важно је одржавати добру оралну хигијену, избјегавати пушење и придржавати се здраве исхране а у случају проблема с кандидом, потребно је потражити савет од стоматолога или лекара.


Симптоми


У почетку можда нећете ни приметити симптоме кандиде на језику. Знаци и симптоми могу укључивати: кремасте беле лезије на вашем језику, унутрашњим образима, а понекад и на крову уста, десни и крајницима, благо подигнуте лезије са изгледом налик на сир, црвенило, пецкање или бол који могу бити довољно јаки да изазову потешкоц́е у јелу или гутању, благо крварење ако су лезије трљане или стругане, губитак укуса, црвенило, иритација и бол испод протезе уколико је имате.

Терапија код кандиде на језику


Промените своју исхрану: прво, промените своју исхрану на здравију и смањите унос сувог и слатког. Ограничите конзумирање алкохола и газираних пића и редовно очистите свој језик помоћу газе, посебно након оброка. Користите антиупалну помоћу које можете да смањите симптоме кандиде. Уравнотежите своју микрофлору у устима и цревима помоћу пробиотика.

Одојчад и мајке које доје


Поред карактеристичних белих лезија у устима, бебе могу имати проблема са храњењем или бити нервозне и раздражљиве. Они могу пренети инфекцију на своје мајке током дојења. Инфекција тада може проц́и напред-назад између мајчиних дојки и бебиних уста. Жене чије су груди заражене кандидом могу искусити ове знаке и симптоме: неуобичајено црвене, осетљиве, испуцале или сврабљиве брадавице, сјајна или сува кожа на тамнијем, кружном подручју око брадавице (ареола), необичан бол током дојења или болне брадавице између храњења, пробадајуц́и бол дубоко у дојци.

Када посетити доктора


Свакако посета лекара мора бити једна од опција када имате кандиду на језику јер уколико се на време реагује смањују се шансе да се кандида прошири у друге делове нашег тела ( једњак, желудац и др.). Ако ви или ваше дете развијете беле лезије у устима, посетите свог лекара или зубара. Кандида на језику је неуобичајен код здраве старије деце, тинејџера и одраслих, тако да ако се развије кандида, обратите се свом лекару да бисте утврдили да ли је потребна даља процена да бисте проверили основно здравствено стање или други узрок.


Природни лекови за кандиду на језику


Ево пар природних лекова које можете пробати да бисте смањили појаву кандиде на језику:

1. Уље чајевца је антисептик који се може користити за лечење инфекција изазваних кандидом.

2. Комбуча је ферментисано пиц́е које се може користити за лечење инфекција кандидом.

3. Куркума има антиоксидативна и антигљивична својства која се могу користити за лечење инфекција кандидом.

4. Кокосово уље има антиупална својства која се могу користити за лечење инфекција кандидом.

5. Прополис је природни лек који садржи аналгетичка својства која могу помоћи када имате кандиду на језику