Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Vesna iz magičnog sveta

Vesna iz magičnog sveta

27-04-2022 09:22:17 | | / mojenovosti.com |

Ovaj tekst je zapravo trebao da bude intervju, koji je mnogo puta odlagan. "Slikam sad... ", "Imam izložbu... " "Spremam đake za prijemni na Likovnoj akademiji... " bili su samo neki od odgovora.

I tako, ništa bilo nije od intervjua. Ali, svakako treba reći da je Vesna Marinković Stanković, akademska slikarka, etablirana umetnica, predavač i edukator zaista 'jedinstven slučaj'. I to ne samo u Vranju, već i u Srbiji. A i van nje. Generacije polaznika Likovne radionice, koja od svojih prvih dana radi u okviru Narodnog univerziteta u Vranju, danas su priznati i poznati slikari, umetnici i dizajneri, a svoje sklonosti prema različitim vrstama umetničkog izraza ovi polaznici su dalje negovali i proširivali pod budnim Vesninim umetničkim okom. A bilo je puno generacija - nedavno je Likovna radionica obeležila četvrt veka postojanja i rada velikom izložbom, sa više od sedamdeset učesnika. Bilo bi njih i daleko više - da je galerijski prostor to dozvoljavao. Vesnini radovi su našli svoj put i do mnogih izložbi i galerija u inostranstvu, pa čak i do dalekog Maroka.
Da se ovaj nesuđeni intervju ne duži dalje - predavača i edukatora kao što je Vesna zaista ima malo. I ne samo zbog toga što su umetnici njenog kalibra retki, već i zbog toga što Vesna zapravo i nije neki 'namrgođeni' profesor koji stalno ponavlja 'ovo ti nije dobro, ovo ne valja...'. Vesna je sa svojim učenicima, budućim umetnicima, pre svega drug i prijatelj, i svakojaka pomoć. Zbog toga i sami polaznici često kažu da "kad uđeš u Likovnu radionicu, ne samo da si napustio Vranje, već i planetu, i kao da si zakoračio u neki drugi svet....". Magični svet umetnosti, crtanja, slikanja i vajanja, u kome već više od četvrt veka stanuje
Vesna Marinković Stanković .
NIV