ПОВОДОМ ТРАГИЧНЕ ПОГИБИЈЕ ДЕЈАНА ЧАРКИЋА ИЗ МАЧВАНСКОГ ПРЊАВОРА ОГЛАСИО СЕ ИНСПЕКТОРАТ ЗА РАД РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

29-06-2020 04:46:20 | | https://www.vesti.rs/Hronika/-7529.html/ mojenovosti.com |

ПОВОДОМ ТРАГИЧНЕ ПОГИБИЈЕ ДЕЈАНА ЧАРКИЋА ИЗ МАЧВАНСКОГ ПРЊАВОРА ОГЛАСИО СЕ ИНСПЕКТОРАТ ЗА РАД РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поштована Славице,

Написали сте диван текст о племенитом, вредном младићу, који не треба никада да буде заборављен!


Инспектор рада надлежног I Одељења инспекције рада у Граду Београду Дана 26. јуна 2020. године, је одмах по обавештењу од стране МУП, Полицијске станице Земун, о смртној повреди на раду Дејана Чаркића, изашао је на лице места и извршио је инспекцијски надзор поводом исте.


У поступку инспекцијског надзора поводом смртне повреде на раду Дејана Чаркића, на основу утврђеног чињеничног стања, инспектор рада ће предузети све одговарајуће мере из домена надлежности инспекције рада.

С поштовањем,

Инспекторат за рад

РЕПУБЛИКA СРБИЈА


Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Весна Јовановић, дипл. инж.техн.


Координатор за анализу и унапређење


инспекцијског надзора-инспектор рада


Инспекторат за рад


тел. +381 11 2017 492,


моб. тел. +381 64 8622 274










РЕПУБЛИКA СРБИЈА

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања





ПОГИНУО СА СКЕЛЕ ДЕЈАН ЧАРКИЋ ИЗ МАЧВАНСКОГ ПРЊАВОРА , СИРОМАШНИ ПЕКАР КОЈИ ЈЕ КОМШИЛУКУ ЗА БОЖИЋ МЕСИО БЕСПЛАТНО ЧЕСНИЦЕ


Дејан Чаркић кога су звали и Цоцин , како каже ово старо словенско име са значењем радити , а тумачи се и као драгоцен и јед.инствен, мио и Божји дар. Његово име одредило је и његову судбину. Дејан Чаркић из Мачванског Прњавора годиште 1983 . год , могао је многима да послужи као узор , радио је дуго у више пекара , а кад би остајао без посла , одлазио би мотором у Белу Реку на минус 20 степени на поледићи да заради неку цркавицу. И није се никад предавао. Многима је секао својом моторном тестером дрва и није желео да наплати, косио траву и одазивао се да помогне сваком ко га је позвао. Примеран млаић из поштене и радне куће. И залогај да подели и последње дрво за огрев макар се сам смрзавао. Уочи Божића од потписнице ових редова купио је божићну пшеницу на центру , а често је знао да дође да исече од дебла дрвета дашчице или облице да могу да радим дуборезе или сликарске сувенире. Сећа се једног Божића , снега који провејава са суснежицом и тепсија које круже улицом , Дејан је комшијама са којима је био добар месио чеснице од свог брашна и није хтео да наплати

Једном прилико друг му се жалио да се тресе од зиме и он му је дозволио да од старе полусрушене магазе покупи греде да може да се огреје и давао му сваки дан по хлеб што је добносио из пекаре. Али трбухом за крухом Дејан је отишао у Београд , где је нашао не тако давно ухлебљење у грађевинској фирми . По оцу има брата , а има и по мајци . Само два дана пре њега сахрањен је један његов рођак старац од деведесет година и тај дан пљусак се није смиривао. Старице веле кад покисне рака , умреће још неко. Ту ноћ уочи погибије Дејана на раскршћу где је улаз у Чаркића сокак , нечија патка око 22 h на очи доле потписане узлетела је непоткресаних крила и летела више од сто метара , а шта тај пачји лет значи ко то зна. Али вратимо се на овог несрећног младића који због сиромаштва није засновао своју породицу а кога су сви волели . Дејана из Чаркић сокака из илиће Церске бр 32 из Мачванског Прњавора одвео је ујак Поповић за Београд да ради на грађевини . Дана 26. 6. 2020 . године у поподневним сатима кад је сунце припекло Дејан је пао са скеле , верзија има више, једна од њих је да је покушао руком да се ухвати за шипку која није била причвршћена и да је пропао на земљу. Са суседне зграде направљен је снимак где се види тело несрећног младића , како лежи на земљи и санитет који се приближава. Још се не зна тачан датум сахране овог честитог и побожног младића, али родбина тврди да због обдукције сахрана ће бити у уторак или у среду. Али ко ће да надокнади овај ненадокнадиви губитак, да ли ће послодавац одговарати што се према људима понаша ко да су лишће које ветар развитла и одува. Породица овог мученика макар заслужује одштету и то велику. Дејан никад у животу никад није мрава згазио, никад никог није увредио на на овакав немио догађај човек просто да заеми. Пролазећи Чаркић сокаком чуле су се у последње време сове, али то су све сујеверице .Дејан није јавна личност ни политичар, он је део нас наш комшија кога смо сви волели и који нас је волео , јер није умео да мрзи .У свима нама остаће неизбрисив траг и сећање на младића мајчино грожђе непрскано , коме уместо сопствена деца да заседну у крило христов венац на мученичку главу злехуди усуд је досудио. Одговорни, колико кошта људски живот . Људски живот је ненадокнадив и драгоцен и пресечена жила куцавица своје родбине . Сказаљке које се засташе на Земљи да започну откуцаје негде на небу. Лака ти земља и вечни мир .и сва небеска светилишта .

На свом фејсбук налогу у последње време Дејан је објављивао тужне садржаје, где год је неком детету требало за операцију без обзира које је националности он је то делио .

Мало ли је бела куга побила Срба , па још требају и овако трагични догађаји који те просто оставе без путоказа и компаса и држави наметну питање , зашто наша омладина по белом свету риба клозете , док се странци позивајући се на наводну расну дискриминацију шире по нашим ливадама и њивама. Зашто , мајка вам кукала , ако већ Срби нисте.

Забележила Славица Јовановић новинар и књижевник

https://www.facebook.com/dejan.carkic



https://www.vesti.rs/Hronika/-7529.html